През миналия месец Украйна е изнесла 10,2 хил.т млечни продукти за $23,3 милиона, се казва в съобщение на асоциация "Украински клуб на аграрния бизнес". 

Министърът на земеделието: На животновъдите не са им проблем млекопреработвателите

Според авторите на изследването голямата част от продуктите - 65% са продадени на пазари извън ЕС. Според статистиката най-големите вносители на украински млечни продукти са Молдова с 28,6%, Полша с 18,5% и Бангладеш - 6,2%.

Всеки запознат със спецификите на пазарите в източната част на Европа е наясно, че няма как потребителите в Молдова да изядат почти 30 на сто от огромния украински износ, така че и тези количества най-вероятно потеглят към страните от Европейския съюз. 

България е сред страните, които са получатели на най-голямо количество мляко на прах, сочи украинската статистика. През този месец родните млекопроизводители бяха поставени на колене, като част от тях бяха принудени да подаряват суровината си поради тотален отказ на преработвателите да я изкупуват. 

„Сравнявайки юни 2022 г. и 2023 г., наблюдаваме леко увеличение на износа на сладолед, масло и мляко на прах. Обемите са нараснали съответно с 34%, 16% и 16%. Основните купувачи на сладолед са Молдова, Полша, Германия, Израел, масло и коагулирано мляко - Молдова (95%), и мляко на прах - Полша, Бангладеш, Израел, България“, казва анализаторът на асоциацията Максим Гопка. 

Всички останали групи стоки намаляват във физически обем и финансова търговия (сравнени данни юни 2023/2022):
•    мляко и сметана, некондензирани - 1,8 хил. т, което е с 33% по-малко в натурално изражение и с 29% по-малко в стойностно; 
•    млечна суроватка - 1,3 хил. тона, -14% в натурално и -55% в стойностно изражение;
•    масло — 727 хил. тона, -20% в натурално и -34% в стойностно изражение;
•    сирене - 574 тона, без промяна във физически обем, но -34% в стойност.

Според мониторинга на "Украински клуб на аграрния бизнес", изкупните цени на суровото мляко през юни са стабилни - среднопретеглената цена на трите сорта е 11,35 гривни на кг ( около 55 стотинки по курса на БНБ).

Общо през 2023 г. в Украйна през януари-май са произведени 2896,4 хиляди тона мляко, което е с 4,6% по-малко от миналата година.