Всичко, което влиза в страната като сухо мляко, евтина вносна суровина, калиата (вносен млечен полуфабрикат, който се продава у нас вместо кашкавал) и всякакви други полуфабрикати, пречат на развитието на българското животновъдство.

Кирил Вътев: Анализира се възможността за отпускане на помощ de minimis за животновъдите

Това стана ясно от думите на земеделския министър Кирил Вътев. Според него има и други пречки за развитието на сектора, които ще станат ясни след проверки, които ще стартират много скоро. 

„Говорим за цялата агрохранителна верига. На животновъдите и производителите на мляко не са им проблем млекопреработвателите, които срещат други трудности“, каза той при представянето на екипа си във вторник.  

Министър Вътев: Никой сектор не е сам за себе си

До края на седмицата ще бъдат формирани всичките консултативни съвети по продуктови линии, подобно на Консултативния съвет по зърното. При определянето ще бъде водеща базовата суровина и всички продукти, които са производни от нея. За пример министърът даде зърнопроизводството, което означава също така производство на семена, опазване на почвеното плодородие, производство на фуражи, брашно, хляб, експорт на суровината, тук влиза и преработката на слънчогледа, както и работата с митници и пожарна и накрая реализация на всички производни на зърното продукти.

"При млякото веригата започва от ферма за едри или дребни животни. Обхваща фуражите и пасищата. Включват се също така здравеопазване на животните, селекция, мениджмънт на стадото, добив на мляко, събиране и съхранение на млякото, транспортирането му до мандрата, следва преработката, след нея идва продажбата на млечните продукти", обобщи Вътев.

Той попита риторично и какво е селекционното на животните, които са под селекционен контрол, но не дават резултати на половината от характерното за породата