Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев отново оглави Европейската асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB. Той беше президент на организацията в периода 2016 – 2018 година. 

Четете още: До 78.5 млн. лв. преходна национална помощ ще получат тютюнопроизводителите през 2023 г.

 

Решението за избирането му беше взето по време на Общо събрание на UNITAB, което единодушно го избра за нов президент на Европейската организация с двугодишен мандат. 

Това се случи по време на 37-мия Конгрес на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите UNITAB, който се проведе в София под надслов „70 години UNITAB”.

Организатор на събитието беше българската Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 (НАТ-2010). В него участваха националните браншови организации от страните членки-тютюнопроизводителки: Белгия, Гърция, Испания, Италия, Полша, Унгария и България от ЕС, плюс Швейцария извън съюза, както и редица спикъри и международни експерти от всички направления на сектора.

В работата на Конгреса се включиха българският евродепутат Атидже Алиева – Вели и бившият заместник министър на земеделието Георги Събев. В събитието участва и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

По време на конгреса Италия и Испания обявиха своите кандидатури за домакин на следващия 38-ми Конгрес на UNITAB през 2025 година. 

Над 7300 български тютюнопроизводители са отглеждали през 2023 г. тютюн на 38 673 декара, като очакваното производство е в размер на 6 475 тона, обяви по време на конгреса Цветан Филев.

Боят на производителите на тютюн е почти двоен спрямо предходната година, като основна причина за това е възможността стопаните да се регистрират, за да получават и през следващия програмен период преходна национална помощ. 

Бюджетът и е 78,541  млн. лева за 2023 г., като размерът й намалява с 5% всяка следваща година.