В столицата започна 37-мия конгрес на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB), който беше открит от Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и президент на европейската организация.

По време на конгреса се отбелязва и 70-та годишнина на UNITAB. Домакин на събитието е „Национална асоциация на тютюнопроизводителите - 2010“. 

„Благодаря на държавите членки на UNITAB, че след пет годишна пауза, отново сме заедно да отстояваме интересите на тютюнопроизводителите от Европа“, каза Филев при откриването. 

Делегати на конгреса са тютюнопроизводители от Белгия, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Испания, Швейцария и нашата страна. 

„Дотук преминахме теста на времето и изградихме ефективна и силна връзка на основата на професионализъм, постоянство, упоритост и приятелство“, каза още президентът на европейската асоциация. 

Той представи пред участниците в конгреса доклад за състоянието на българското тютюнопроизводство в контекста на международната ситуация и пазари. 
 

Над 7300 български тютюнопроизводители са отглеждали през 2023 г. тютюн на 38 673 декара, като очакваното производство е в размер на 6 475 тона, стана ясно от презентацията, представена от Филев.

В страната ни се отглежда тютюн от четири сортови групи – Басми, Каба Кулак, Бърлей и Виржиния. 

Боят на производителите на тютюн е почти двоен спрямо предходната година, като основна причина за това е възможността стопаните да се регистрират, за да получават и през следващия програмен период преходна национална помощ. Нейният бюджет е до 78,541  млн. лева, като размерът й намалява с 5% всяка следваща година. 

Сред огромните предизвикателства пред българското тютюнопроизводство са постоянно променящите се климатични условия, работата в условия на пазарна икономика, антитютюневите кампании, както и дискриминационното положение и липса на равнопоставеност с останалите браншове в земеделието. Освен това липсва европейско субсидиране на бранша, каза още председателят на „Национална асоциация на тютюнопроизводителите - 2010“ .