В бъдеще проверките за налични животни, които се субсидират, ще се правят едновременно във всички животновъдни обекти в една община, за да няма прехвърляне на животни от една ферма в друга през нощта и да ги броим по два-три пъти. 

Четете още: Само след решение на ЕК ще изплащат украинската помощ над таваните

 

Това съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев в ефира на bTV. Виртуалните животни, за които държавата плаща, са около 30%, смята още той.  

Част от нашите данъци се плащат за животни, които не съществуват“, припомни министърът. Друг сериозен проблем е наличието на сив сектор. Той обаче не уточни колко животни има у нас в т.нар. „сив сектор“, който трудно може да се измери, но по неофициална информация става дума за над 30%. 

Министърът препоръча „да си вкараме нещата в ред и да се борим за конкурентно предимство на пазара с по-висока производителност с по-ниска себестойност“. 

Има вероятност още в петък страната да пристигне писмен отговор от Европейската комисия на искането да отпадне прагът по украинската помощ. „За да се изплатят парите, за които те претендират протестиращите, трябва да получим разрешение от Европейската комисия. Преговорите бяха тежки и продължителни и на последния разговор получихме пълна подкрепа за отпадането на прага по т.нар. украинска помощ, който е 250 000 лева от началото на войната досега“, сподели Вътев и потвърди, че пари ще се получат, но само след разрешение на Европейската комисия. "Парите са заделени, но нямаме право, защото по правилата изкривяваме конкуренцията. Ако направим плащането без разрешение, страната ни ще влезе в наказателна процедура. Не съм аз човекът, който ще удовлетвори това желание“, каза той. 

92 стопани имат право да получат средства над допустимия праг от 250 000 евро.

От 20 септември досега са изплатени над 500 млн. лева. ДФ „Земеделие“ работи денонощно, като картечница за милиони е. 

„Има хора, които са загубили чувството за мярка“, каза още министър Вътев в отговор на въпрос защо даването на 30 млн. лева са проблем при положение, че вече са изплатени над 500 млн. лева. Това според него това са тези, които протестират в момента и заплашват. „Ако са големи те ще са силни на пазара и няма да претендират“, заяви още министърът.