Наскоро в Испания започна да работи нов тип инсталация за биогаз, която произвежда пелети от гъбен компост. Оказва се, че това е тор с потенциал. Как работи това съоръжение, разкрива д-р Томас Хеле, управляващ директор на Novis GmbH, информира Agrarheute.com.

Как се получава максимален доход от люцерната?

Построихме първата тестова инсталация преди 8 години. По това време работихме с най-големия производител на гъби в Холандия. Именно там проведохме тестовете за ферментация, които бяха доста успешни. За съжаление след 3 години проучвания се наложи да спрем проекта поради липса на средства, спомня си Хеле.

Като част от проект на ЕС, през 2018 г. компанията създава завод за биогаз за гъбен компост, наричан шампот. Предприятието е в Ла Риоха, Испания. Всяка година там се произвеждат няколко стотин хиляди тона гъбен компост. Той трудно може да се продаде, затова решението е да бъде превърнат в пелети.

В предимствата на тези пелети пред конвенционалните торове са се убедили сърбите. По проект в съседната ни страна са били проведени мащабни опити. Зеленчукопроизводителите в Сърбия са убедени, че пелетите увеличават добивите. Насаждения с чушки са излезли на пазара по-рано от обичайното, а краставиците стават по-прави.

Все още не знаем защо е така, но вероятно има нещо общо с гъбичния мицел, съдържащ се в пелетите, казва Хеле.

Самите пелети се изработват в централа в Испания с мощност 50 kW. Тя се състои от 3 контейнера. В първия шампотът се почиства от камъни и други чужди тела, след това се добавят течен дигестат и косубстрат. След това във втория контейнер протича ферментацията. Полученият газ се събира. Шампотът се отделя, изсушава се с остатъчната топлина от инсталацията и се оформя на пелети.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агро IT програмисти – вижте техните идеи за по-технологично земеделие

Родни краставици растат на класическа музика

Как да превърнем биоотпадъците в енергия и нови ресурси?