Рапицата е сред основните маслодайни култури в България с изключително важно стопанско значение за страната. Дълбоката ѝ и бързоразвиваща се коренова система подобрява структурата на почвата, нейната аерация и водопропускливост. 

Повече защита на същата цена – този сезон от Байер

Зимната маслодайна рапица се отличава с висок противоерозионен ефект, като изключително много подобрява и фитосанитарното състояние на почвата (има по-малък натиск от почвени патогени след нея) – например намалява поражението от кореново гниене при пшеницата. 

Културата е изключително важен участник в сеитбооборота и важен предшественик на житни култури. Пшеница, засята след рапица, изпитва по-малък стрес при силни стресови фактори, развива се много по-добре (има по-добра биометрия) и дава по-висок добив. 

Друго важно предимство на рапицата е, че използвана като междинна култура, тя освобождава най-рано площите и ги оставя чисти от плевели за следващите култури. Рапицата може да се използва както за зелено торене (оризища), така и за зелен фураж с висока хранителна стойност. Не на последно място, рапицата е едно от най-добрите медоносни растения. От един декар могат да се получат до 10 кг мед.

Освен огромното си стопанско значение и приложение, рапицата е изключително рентабилна култура и води до повишаване на ефективността от използването на единица площ. Цената на културата на международните пазари продължава да бъде много атрактивна, което я прави една от най-рентабилните култури за всяко едно земеделско стопанство.

Ние от Байер предлагаме най-устойчивите и пластични рапични хибриди на българския пазар. 

Нашите хибриди ДЕКАЛБ® се отличават с изключителна адаптивност, устойчивост на ниски температури и двойна толерантност на фома (полигенна резистентност и ген Rlm7) от самото начало до края на вегетацията. Друга характерна особеност на хибридите ДЕКАЛБ® е устойчивостта на разпукване на шушулките, която е свързана с високите добивни резултати и гъвкавостта при жътва. 

Благодарение на отличните си агрономически характеристики хибридите ДЕКАЛБ® осигуряват много добър добив с отлично маслено съдържание дори и при по-нисък брой реколтирани растения на квадратен метър. 

Рапичните семена на хибридите ДЕКАЛБ® през сезон 2020 се предлагат с третиране в два варианта.

•    С фунгицида на Байер България Сценик Голд®. Продуктът съдържа две активни вещества за изключителен контрол на ключовите ранни заболявания, проявяващи се при рапичните култури, като алтернария (Alternaria), фома (Phoma) или кореново гниене (Rhizoctonia). Третираните със Сценик Голд® семена поникват по-добре и по-бързо. Сценик Голд® е сигурна защита за Вашите семена от самото начало!
•    С Акселерон® Елит – иновативен системен комплекс за защита на рапичните семена и младите рапични растения от ключови ранни болести и неприятели. Комбинираното действие на двата нови системни продукта – фунгицид Сценик Голд® и инсектицид Бутео Старт®, осигурява защита на посева от пропадане в резултат на продължителна суша след сеитба (защита от почвени патогени и неприятели), както и бързо поникване и последващо първоначално развитие с максимална защита за разкриване на пълния добивен потенциал на хибридите ДЕКАЛБ®.

Акселерон® Елит – еталон в защитата на рапичните семена от Байер!

Акселерон® Елит е комплексно решение за защита на рапичните семена и младите рапични растения от ключови болести и неприятели като рапичните бълхи и ларвите на листната оса. Комбинираното действие на двата нови системни продукта – фунгицид Сценик Голд® и инсектицид Бутео Старт®, осигурява същевременно бързо поникване и последващо начално развитие с максимална защита за разкриване на пълния добивен потенциал на хибридите ДЕКАЛБ®. Благодарение на комплекса Акселерон® Елит се постига надеждна защита на 
вашите рапични семена от почвени патогени и неприятели.

Фунгицидът Сценик Голд® съдържа две активни вещества (Флуопиколид/Fluopicolide (200 g/L) + Флуоксастробин/fluoxastrobin (150 g/L) за изключителен контрол на ключовите ранни заболявания, проявяващи се при рапичните култури, като:

•    Фома (Phoma);
•    Алтернария (Alternaria);
•    Кореново гниене (Rhizoctonia).

Системният инсектицид Бутео Старт® съдържа изцяло ново активно вещество (Флупирадифурон/Flupyradifurone (480 g/L), вдъхновено от природата. Продуктът е ефикасен срещу ключовите гризещи и смучещи вредители при рапицата в ранните етапи от нейното развитие. Отличава се с дълготраен ефект и системна защита до 4 седмици. Защитава културата от ранно нападение на земните бълхи. Бутео Старт® се характеризира с добър екотоксикологичен профил и изключителна безопасност по отношение на пчелите.

Защитете потенциала за добив още преди зимата с Акселерон® Елит!

През сезон 2020 на българския пазар ще бъдат предложени шест хибрида ДЕКАЛБ®, третирани с Акселерон® Елит.
  • ДК ЕКСАЙТЕД – ново поколение средноранен конвенционален хибрид с изключително висок добивен потенциал и стабилност на добива. Отличава се с бързо развитие през есента, което позволява гъвкавост по отношение на сеитбата, устойчивост на ниски температури, толерантност към жълта вироза и фома и много добро маслено съдържание;
  • ДК ЕКСТАЙМ – хибрид с отлични агрономически характеристики и толерантност на ниски температури. Отличава се със средноранен цъфтеж, стабилност на добива и висок добивен потенциал. Хибрид, подходящ за отглеждане при нашия континентален климат;
  • ДК ЕКСЕПШЪН – хибрид, отличаващ се със средноранен цъфтеж и бързо развитие през есента. Способността му да развива бързо кореновата си система и листната си маса дава възможност за гъвкавост при сеитбата, което осигурява достатъчно добро развитие на растенията преди настъпване на зимата. Хибридът се характеризира и с висок добивен потенциал и ефективно усвояване на азота;
  • ДК ЕКСПАНШЪН – среднокъсен хибрид, характеризиращ се с бързо развитие през есента и възможност за късна сеитба. Притежава отлична устойчивост на разпукване на шушулките, високо маслено съдържание и устойчивост на ниски зимни температури;
  • ДК ИМПРЕШЪН® CL – среднокъсен Clearfield® хибрид с отлични агрономически характеристики. Отличава се с бързо развитие през есента, много добра толерантност на ниски температури, устойчивост на разпукване на шушулките и отлично маслено съдържание;
  • ДК ИМАРЕТ CL – Clearfield® хибрид с висок потенциал за добив. Характеризира се с толерантност към паразита Синя китка, толерантност към ниски температури през зимата, високо маслено съдържание и стабилност на добива. Устойчивостта на разпукване на шушулките дава допълнителна гъвкавост и спокойствие по отношение на жътвата.

За повече информация посетете www.dekalb.bg или се свържете с нашите регионални представители ТУК.