Климатичните промени и засушаването превръщат люцерната в един от най-ценните фуражи. Заедно с това нейното отглеждане намалява и смъртността при пчелите.

Животновъди: Сеното и люцерната станаха много скъпи

Животновъдните ферми по цял свят черпят изгоди от изхранването на едрия рогат добитък с люцерна, която има високо съдържание на белтък. Освен това тя се смята за изключително полезно медоносно растение за пчелите, пише allaboutfeed.net.

Това провокира френските фермери ежегодно да увеличават площите с люцерна и така Франция се нарежда на челна позиция по производство на ценното за животновъдите и пчеларите растение.

Страната е и сред основните износители на изсушена люцерна в държавите, в които производството на фураж е затруднено заради високи температури и продължителни засушавания.

Самата Франция е страдала от засушаване през последните две години, но производителите на люцерна не са се отказали и са спечелили от това повече, отколкото стопаните, предпочели да изхранват животните си с трева. Люцерната се оказала на практика с по-висока устойчивост в неблагоприятния сезон.

Около 80% от люцерната във Франция се отглежда в селскостопански райони на изток от столицата Париж. Общо 10 000 фермери в цялата страна отглеждат ценното растение - за изхранване на собствените си животни или за продажба.

При добра година се стига до 4 коситби, като добивът от първото косене е 14 тона от хектар. След него естествено количествата спадат, но все пак е рентабилно.

Едно от основните преимущества на люцерната е, че практически от хектар се добиват 2400 кг белтък. Тази стойност е много по-висока, отколкото при соята, която дава 1500 кг белтък от същата площ.

Люцерната се отличава с високо съдържание на хранителни вещества и витамини благодарение на дълбоко разположената си коренова система, която стига до повече от 6 метра под повърхността на земята. Така черпи хранителни вещества, които са недостъпни за корените на обикновените треви.

За опазването на културата от плевели се ползват съвсем малко хербициди, а във Франция няма ГМО-люцерна.

Около 7% от общото производство на люцерна във Франция е биологично и този дял бързо расте.

Люцерната обикновено се суши веднага след събирането и се опакова в бали или специални пелети за животните. Заради продължителното засушаване в Европа през 2019 година търсенето на бали беше много високо, коментират стопаните.

Ползва се и нова модерна технология за обработка и съхранение. По време на събирането люцерната има 65% влажност и затова окосеното се извозва до дехидратационни установки с въртящи се барабани.

Потоци от горещ въздух с температура от 150 до 650 градуса по Целзий я изсушават до около 10%. След това тя се надробява, за да бъде направена на гранули или се праща за пресоване.

Как се случват нещата в първия френски кооператив за сушене на люцерна?

Едно от предприятията за сушене на люцерна се намира в Сен Реми на изток от Париж и е собственост на кооперативната група Luzeal.

Luzeal на практика е първият френски кооператив, който обезпечава 35% от националното производство на сушена люцерна.

Има пет производствени площадки и на тях се обработват 21 000 хектара люцерна, произведена от 1850 членове на кооператива. Сухият продукт е 400 000 тона. Президент на Luzeal и Coop de France Dehydratation е Ерик Масет и отглежда люцерна в собствената си ферма.

„В отглеждането на люцерната има редица преимущества, имайки предвид екологичните плюсове от това, както и високото съдържание на белтък в нея. Може да се отглежда в продължение на 3 години на един и същ терен преди реколтата да започне да отслабва. Тази култура на практика обезпечава най-ниското ниво при смъртността на пчелите и поради тази причина ние винаги оставяме ленти от неожъната люцерна по краищата на площите. Това е добра среда за обитание за пчелите и фермерите получават плащания от Европейската комисия за това, че им оставят паша“, обяснява Масет.

Масет управлява ферма с площ от 200 хектара. От тях 15% той използва за отглеждане на люцерна, а останалата част – за различни зърнени култури.

„Тази година нашата пшеница даде 9,5 тона от хектар, зимният ечемик - 8,5 тона, рапицата - около 3 тона, и пролетният ечемик - 8 тона. Обикновено люцерната ни дава около 14 тона от хектар. Тази година реколтата падна до 10 тона от хектар. Ние я косехме на всеки 45 дни. Когато люцерната е изсушена, тя може да се продава по 170 евро за тон гранули и 190 евро за тон бали с тегло от 380 до 440 килограма всяка“, обобщава предприемачът.

Luzeal изнася около 60-70% от балите в страните от икономическия съюз Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург), Швейцария, Германия и Саудитска Арабия.

Френските фермери, които я отглеждат, получават европейска субсидия около 10 евро за тон. Така на практика във Франция има около 67 000 хектара люцерна и стопаните всяка година получават около 8 млн. евро субсидии за тази култура.

„Бъдещето пред отглеждането на люцерна във Франция е много добро, - твърди Масет. – Както видяхме всички тази година при изменящия се климат и дългия период на засушаване, люцерната беше жизнено важна култура за производство на фураж не само за френските фермери, а и за всички останали, пострадали от засушаването. Очевидно е, че има голямо търсене на люцерна от страните, в които има много ферми за производство на мляко заради хранителните стойности на културата. Още повече, че към момента расте търсенето и заради отглеждането даже на коне. Гранулите от изсушена люцерна са подходящи за изхранване на по-възрастни коне, които имат проблем със зъбите, например, тъй като се сдъвкват по-лесно от сеното“, коментира фермерът.

Люцерната расте добре в различни климатични условия и на всяка почва, което я прави универсална фуражна култура.

Тя е и един вид „азотен фиксатор“, което означава, че за отглеждането й не са нужни много допълнителни наторявания. Растението удовлетворява около 70-90% от своите потребности от азот от въздуха чрез бактерията ризобия, която се намира в кореновите му израстъци.

Люцерната има и висок процент лесно смилаеми хранителни вещества - за разлика от сеното и другите видове груб фураж. Освен това се отличава и с високо съдържание на белтъчини, калций и витамини, което я прави наистина подходяща и ценна храна за животните.