Вторият ден от първия по рода си Агро Хакатон продължава. Над 60 участници продължават разработването на своите иновативни идеи за по-технологично земеделие. Хакването продължава общо 28 часа. Събитието се провежда в първата академия за прецизно земеделие у нас - NIK Academy. Агри.БГ е официален медиен партньор на проявата.

Над 60 хакери и експерти подават ръка на земеделието

Още вчера хакерите сформираха своите екипи и провеждаха срещи с ментори, за да обсъдят проектните си идеи. Часове наред вече продължава програмирането и реалното осъществяване на техните идеи. 

Направленията, в които специалистите „хакват“ са четири: „Технологии в пчеларството“, „Интернет на нещата“, „Изкуствен интелект“ и „Обработка на данните“. 

Агри.БГ първи научи какви са проектните предложения, които ще се борят за пет награди, измежду които най-голямата е 15 000 лв. Общият награден фонд е в размер на 22 000 лева, от които 20 000 лв. осигурява AgroHub.BG чрез проекта SMART AGRI HUBS по европейската програма „Хоризонт 2020“. 

Първият проект, който хакерите разработват е за робот, който да може да управлява различни процеси в земеделието. Заедно с това екипът от специалисти предвиждат и стздаването на система за растителни отпадъци от производството. Те плануват това да се използва най-вече в оранжериите, като например от корените на растенията да се правят пелети, които директно да се изгарят в дадената оранжерия. Предвидено е изграждането и на соларни панели и слънчеви колектори, с цел по-малък  разход на енергия и оптимизиране на разходите.

Втората идея е за разработване на сайт за IOT (Интернет на нещата), който да подпомага потребителите с информация. 

Третият проект е за open source инструменти за данни, които да идват от трактора. Ще се анализират голям брой от данни за голям период от време, за да се даде информация, например, колко време е стояла дадена машина на полето, без тя да бъде използвана.

Четвъртият проект е за проследяване на производството на продукти. По този начин потребителите лесно ще могат да разберат дали купуват местна продукция и дали тя е прясно произведена. А в същото време, производителят ще може да печели повече заради добрата си репутация.

Идеята на екипа под номер пет се опира на метеостанциите на пазара. Идеята е да се разработи софтуерно решение, което да работи с интегрираните метеостанции, които вече се продават у нас. Тяхната идея е да се анализират данните, получени от тези метеостанции, а след това да се систематизират в карта. На нея ще бъдат ясно обозначени местата, които  са силно заразени от дадено заболяване. Те ще бъдат представени в червен цвят. В жълт цвят ще бъдат показани местата, които са предразположени на заболяване, а в зелен цвят – местата, в които няма открити болести. 

Шестият проект представлява система за известяване на пчелите преди пръскане. Към момента има създаден сайт и карта, в която всеки фермер може да маркира териротията, която обработва. Съответно всеки пчелар, позициониран в дадена област, има възможност да получи известие по е-мейл – къде и кога ще бъде извършено пръскане. А при нужда, след поставяне на допълнително разработени сензори, автоматично да затварят кошера, като мярка за превенция при изненадващо пръскане.

Седмият проект е за разработването на сензори, които бързо и ефективно да вземат решения вместо фермерите.

Осмата идея представлява проект за засичане на аномалии при данни в пчелни кошери и метеостанции, отново с цел превенция.

Проектът на деветия отбор е софтуерен и хардуерен анализ на данни от лозови масиви. Хакерите са открили база данни на болести по листата и са я интегрирали в проекта си. Чрез снимане на листата и чрез автоматично снимково разпознаване, лозарите ще могат да получават информация дали дадено насаждение е болно и от какво.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg