Оранжериен комплекс използва технология за отглеждане на растения в звукова среда. Така те се развиват по-добре, споделя фермерът Иван Григоров, информира Областният информационен център (ОИЦ) на Варна.
 
Неговата оранжерия се намира в село Припек, община Аксаково. Изградена е с проект по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСП). Стопанството се простира на площ от 12 дка, на които в момента се отглеждат само краставици. Идеята на производителя е да се пробва и с домати.
 
С помощта на европейско финансиране от 977 хил. лв. варненецът е построил сервизна сграда и е закупил хидропонна система и сееща линия. В бизнеса той е вложил и доста собствен капитал.
 
 
Производителят залага на вносни семена от Холандия, които посява със специална разсадна машина в стая за покълване. След това разсадът се подрежда в тарелки, пръска се и се тори. Два екрана поддържат постоянна температура от 27 градуса през цялата година. Осигурено е и LED осветление.
 
Любопитното е, че след като се пренесат в оранжерията, растенията растат под звуците на класическа музика. Хранят се с разтвори чрез хидропонична система. Монтирана е и сортираща линия, където готовите краставици се разпределят по тегло, размер и кривина.
 
Водата, която се дренира от насажденията, се пречиства чрез специална система, с каквато оранжерията също разполага. За отоплението се грижат два котела, които работят със слънчогледови пелети и се управлява дистанционно. В стопанството се трудят общо 17 работници, уточнява Григоров.