За нас като производители е важно да сме независими. Капацитетът ни е доста по-голям от това, което правим в момента. Постепенно увеличаваме производството, но процесът е труден най-вече заради човешкия фактор, сподели на Агри.БГ производителят Мирослав Пешовски от врачанското село Лик.

Още по темата: „Дивата ферма“: Там където предизвикателството „кръгова икономика“ става реалност

Той е завършил география във Франция, но не е практикувал по специалността. През 2005 г. навлиза в сферата на възобновяемите източници и благодарение на този паралелен бизнес Мирослав е успял да реализира три проекта по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за общо над 2 млн. лв. Все още изплаща част от инвестициите. 

В неговата семейна ферма “Версол”, създадена през 2012 г., се отглеждат биосертифицирани плодове и зеленчуци. Обработваемата земя е общо 140 дка, която включва и около 3 дка оранжерии. Стопанството е сертифицирано като биодинамично от Demetar International. Използва биодинамични препарати, напоява със структурирана вода, третира растенията с хомеопатия и произвежда собствен компост.

В производството са въведени значителни нововъведения, като 13 тунелни оранжерии, автономна фотоволтаична електроцентрала (30 kWp), автоматизация на капкова поливна система, система за подгряване на вода за напояване с термални соларни панели, специализиран земеделски софтуер за автоматизация на производствените процеси на българския стартъп Ондо.

“Инсталирали сме фотоволтаични панели за производство на електрическа енергия. Не сме вързани в мрежата. Произвеждаме сами електрическата енергия, с която захранваме цялото стопанство - проветрители, осветление, помпи и др. Направили сме доста голяма инфраструктура. Всяка оранжерия разполага с електрическа енергия и вода с капково напояване”, разказва Мирослав.

През деня фотоволтаиците произвеждат електрическа енергия и зареждат литиево-йонни батерии, които поддържат стопанството през тъмната част на деня. 

Фермата разчита и на голяма система за събиране на дъждовна вода, като най-интензивните валежи са през пролетта и средата на лятото. Между оранжериите са изградени площадки, като водата се събира в шахти в ниската част на стопанството. След като тя достигне определено ниво, се изпомпва в горен резервоар. Направени са дренажи за събиране на дъждовна вода не само от оранжериите. 

“Събираме вода от около десетина декара. Разполагаме с един външен резервоар от 240 кубика, един вътрешен от 200 кубика, още един от 50 кубика и няколко малки резервоара от по 20 кубика. Събираме общо около 600 кубични метра вода. Това е пълният капацитет. Имаме и дере, където можем да съберем още 300-400 кубика”, изрежда младият производител. 

Водата за поливане се затопля целогодишно с помощта на слънчеви колектори. Като цяло, всички внедрени технологии се придържат към принципите на енергийната ефективност и кръговата икономика. Това бе и темата на посещението ни във ферма “Версол” в изпълнение на проект, изпълняван от фондация “Биоселена” и норвежката неправителствена организация Norges Vel.