Популярни в цял свят хора, спечелили известността си в съвсем различни индустрии, също се занимават със земеделие. Кой и как от влиятелните личности развива агросектора – отговорът дава изданието Agroportal.

Интернет на кравите - различният подход към животновъдството

Селското стопанство в 21 в. се превърна във водещ световен отрасъл, а задачата „да нахраним света“ - в №1 за обществото. Целта е да се осигурят храни за 8 млрд. души на планетата.

Много знаменитости се занимават със земеделие в качеството на лично хоби. Например Лейди Гага има собствен кокошарник, Брад Пит се занимава с отглеждане на лозя, а рапърът Снууп Дог инвестира в стартъпи за производството на памук.

В следващите редове ще прочетете за най-интересните и мащабни проекти в сферата на земеделието, инициирани или подпомогнати от прочути хора.

Фондът за комплексно агроразвитие на Бил Гейтс

Един от основателите на корпорацията Microsoft е бизнесмен с разнопосочни интереси. Той има отношение и към земеделието. Неговият инвестиционен фонд Bill&Melinda Gates Foundation се занимава с всевъзможни проекти – от медицински инициативи до аграрния сектор. Много проекти са насочени към повишаване на ефективността на управление на стопанствата и подобряване на социалното ниво в селата в стари от третия свят. Фондът на Гейтс действително мисли комплексно. Сумата на инвестициите стига до 306 млн. долара. Основните направления са:

Research & Development — разработки за подобряване на качеството на почвите, свойствата на културите, генетиката на животните и ветеринарни препарати.

Agricultural Policies — събиране на данни, анализ и прогнози за определени региони, подготвяне на законодателни документи и регулационни норми по отношение на земеделието.

Market systems — предоставя на фермерите достъп до пазара за реализация на готовата продукция.

Освен това Гейтс спонсорира обучения и научни разработки на учени в сферата на селското стопанство.

Генно инженерство на растения - BonoРок музикантът и филантроп Боно е определят като един от най-активните обществени и благотворителни дейци. Той е съосновател на RED, ONE campaign и The Rise Fund, които инвестират в развитие на генното инженерство, аграрните разработки, алтернативната енергия и хуманната помощ за бедните райони по света.

Агрохъб с размер на остров – Лари Елисън

Съоснователят на Oracle направи по-сериозни крачки що се касае инвестиции в агросектора. През 2012 г. той купи цял остров на Хаваите за 300 млн. долара. Защо? За да го превърне в бизнес-експеримент, а именно да внедри аграрна екосистема на цялата му територия. Оттогава на острова тече строителство на професионални оранжерии.

Идеята е да се отглеждат органични зеленчуци и плодове на закрито. Те ще се продават на местното население, което наброява 3000 души. Туристите също може да си купуват продукция.

Оранжериите работят на слънчеви генератори, а растенията се отглеждат чрез аквапоника. Използването на природни ресурси е сведено до минимум.

В бъдеще компанията планира да разшири производството на аквакултури.

Изкуствено месо - Сергей Брин

Съоснователят на корпорацията Google Сергей Брин изненада обществото като инвестира 250 млн. евро в проект, чиято цел е да се създава в лабораторни условия изкуствено месо. Милиардерът иска да реши проблема с грижата за животните във фермите. Те не бива да страдат и затова ще спомогне отглеждането на изкуствено месо. По този начин ще се намали и замърсяването на околната среда, което се дължи на фермите, в които се отглеждат животни.

Контролиране на климата - Леонардо Ди Каприо

Симпатичният актьор е известен с възгледите си относно проблемите на околната среда. През 1998 г. той основа собствен фонд - Leonardo DiCaprio Foundation. Неговата цел е разработване и внедряване на решения за възстановяване на баланса на екосистемите. Фондацията работи в 6 основни направления: запазване на дивата природа, опазване на океаните, промени на климата, правата на коренните жители, трансформация на Калифорния и иновационни решения.

Фондът на Леонардо ди Каприо предлага популяризиране на въглеродните ферми. Целта им е да се изолира въглерода в почвата, като по този начин се предотвратява изхвърлянето на парникови газове в атмосферата.