Цената на земеделската земя в северозападна Турция почти се е удвоила след слухове, че основателят на Microsoft Бил Гейтс ще купи 22 000 акра (около 9 000 хектара) земеделска земя в региона, информира румънското издание Agrointel.ro.

Топ 5 популярни хора, инвестирали в агросектора

Местни собственици на земя веднага са се опитали да се възползват от възможността да я продадат изгодно. На места цените са достигнали до 10 000 долара на хектар.

Спекулациите, че Гейтс е купил земя в региона, се появиха за първи път в социалните медии и няколко местни новинарски сайта. След това темата веднага бе поставена на дневен ред в парламента от турски депутат от северозападната провинция Одрин. Окан Гайтанчоглу попита дали има сътрудничество между Министерството на земеделието и горите и Фондация "Бил и Мелинда Гейтс". В отговор от министерството заявиха, че представители на фондацията са били на посещение в страната през 2018 г., но не се е стигнало до подписване на договори.

Поземлените регистри в провинциите Одрин, Текирдаг и Къркларели в региона също не разкриват да е имало покупко-продажби, свързани с имената на Бил и Мелинда, които съвсем наскоро обявиха, че се развеждат.

Агентите и експертите по недвижими имоти в Турция не се забавиха да предупредят обществото, че е опасно да се спекулира.  

В разговор с агенция за имоти Кемал Дьолекенен, архитект, казва, че слуховете за инвестициите на семейство Гейтс се разпространяват от тези, които вече са инвестирали в региона, за да увеличат стойността на земята си.

През последните години имаше много инвеститори в Турция, това не е нищо ново. Инвестициите се правят както от местни, така и от чужденци. Но това, което се говори за Бил Гейтс, са само слухове, казва той.

Тези, които са инвестирали тук преди, се нуждаят от подобни слухове, за да увеличат стойността на земята и да увеличат цените, допълва експертът.

Гейтс, известен като един от най-богатите хора в света, има нетна стойност от 129 милиарда долара. През януари американско списание разкри, че той разполага и с най-голямото портфолио от частни земеделски земи в САЩ, обхващащо почти 100 000 хектара.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бил Гейтс инвестира в близо един милион декара ниви

Бизнесменът, който плаща по 4800 лв. месечно на комбайнерите си

Селско стопанство 4.0: Какво ще стане със земеделската техника в бъдеще?