Една от най-успешните породи крави за месо продължава да набира популярност в Европа. Бийфмастер е порода, която традиционно е характерна за американските животновъди. От известно време тя настъпва в европейските ферми. Причината - висок добив на месо, пише The Cattle site. 

Иван Венински: Поредната трудна година отмина, нека сме оптимисти

Бийфмастер е една от най-успешните американски породи за говеждо месо. Опит с нея вече има португалският животновъд Карлос Сера. Той е създал стадо говеда Бийфмастер в малкия град Перо Пинейро, недалеч от Лисабон. Сера е убеден в успеха на породата по отношение на производството на месо.

Произход на породата Бийфмастер 

Бийфмастер е порода, създадена от американския фермер от Тексас Том Ласатер. Възниква като кръстоска през 30-те години на миналия век по икономически причини. Програмата за развъждане е започната от Ед К. Ласатер през 1908 г., когато той закупува бикове Брахман, за да ги кръстосва с говедата Херефорд и Шортхорн. По-късно, през 1930 г., след смъртта му, неговият син продължава процеса и създава кръстоски Брахман-Херфорд и Брахман-Шортхорн, които дават превъзходни образци. Така е създадена породата Бийфмастер  (50% Брахман, 25% Херфорд, 25% Шортхорн).

Колко популярни са говедата Бийфмастер? 

Днес тя е четвъртата най-популярна порода в САЩ, след като е призната от Министерството на земеделието на страната през 1954 г. Сред първите ферми с Бийфмастер в Европа е тази в португалския град Перо Пинейро, на около 35 км северозападно от Лисабон. Екземпляри с тази генетика отпреди това са регистрирани в Испания и Германия. В момента обаче португалската ферма е известна най-вече с предоставянето на генетичен материал.

6 основни принципа на породата Бийфмастер

Шест са основните принципа с икономическо значение, които ръководят Том Ласатер при разработването на породата Бийфмастер. По онова време те са били революционни в процеса на селекция на животни. 

Темперамент – По-нежните и по-спокойни говеда се обработват по-лесно, продават се, хранят се и се отглеждат лесно.

Плодовитост – един от най-важните моменти. Крави, които не се отелват всяка година, не се отглеждат.

Тегло – важността на този аспект е очевидна: продукцията се продава на килограм. Подбират се животни, които имат оптимален рандеман в производството на месо с минимални вложения.

Конформация – Отнася се до естетическите качества на живото животно по отношение на трупа. Избират се мускулести, солидни бикове и деликатни, женствени крави, които отговарят на изискванията на индустрията.

Издръжливост – Важно е говедата да могат да издържат на неблагоприятни условия на температура, влажност, вятър и др. Тук Beefmaster превъзхожда, особено по отношение на оцеляване на телетата, ниска смъртност, разходи за поддръжка и устойчивост на болести и вредители.

Производство на мляко – Освен от генетиката, теглото на животните се определя и от консумацията на мляко. Перфектните крави от тази гледна точка дават много мляко.

Характеристики и производителност на породата Бийфмастер

Бийфмастер нерядко е определяна като "Порода за печалба". Преди всичко говедата се отличават с бързо наддаване на тегло поради силните майчински инстинкти и добрата млечност на майките, съчетани с отлични умения за формиране на трупове. Тауринът от тази порода също е устойчив на екстремно високи температури, суша и атаки от насекоми. Животните са средни по размер, без специфични цветове. По правило екземплярите се срещат в червеникави, тъмни или светли нюанси.

По тегло женските Бийфмастер тежат около 800 кг, докато мъжките достигат 1200 кг поради добрата конверсия на фуража. Първите отелвания са на възраст около 2 години, като са готови да бъдат отведени на 13-15 месеца. На възраст 12-18 месеца животните са готови за изпращане в кланицата. Рандеманът на говеждо месо от породата Beefmaster е 64%.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Технология на млечното коневъдство в Монголия

Представители на животновъдния бранш: Да се изравнят ставките на местните и специализираните породи

Бойко Синапов: Стопаните извън развъдните програми вече трябва да изберат направление