Да се изравнят ставките за обвързаното с производството подпомагане на говеда, овце и кози от местни български породи, включени в развъдни програми, с тези на специализираните млечни и месодайни породи. Това е едно от исканията на 21 животновъдни организации относно промените в Стратегическия план 2023-2027 г.

Питаме ви: Нужен ли е годишен отчет към НСИ за получаването на субсидии?

 

Други две техни искания са свързани с предложения, обсъдени на заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план на 18 септември, а именно:

•    Изравняване на ставките за обвързаното с производството подпомагане на говеда и биволи, участващи в развъдни програми, за периода 2023-2027 г. с изплащаните ставки в периода 2017-2022 г. на говеда и биволи под селекционен контрол; 

•    Възстановяване на първоначално взетото решение от Комитета за наблюдение на Стратегическия план за отпадане на модуларната ставка в говедовъдството. 

В писмо до премиера Николай Денков, земеделския министър Кирил Вътев и неговия зам.-министър Таня Георгиева, подписалите се представители на животновъдния сектор призовават председателя и секретариата на Комитета по наблюдение да изпълнят решенията, взети на 18 септември, и да проведат процедура за неприсъствено вземане на решение за по-горе споменатите три искания.

Асоциациите, подписали писмото, са: Обединени български животновъди (Бойко Синапов); Развъдна асоциация на българските породи говеда – Родопско късорого, Българско родопско, Искърско (Иван Механджийски); Асоциация на биволовъдите в България (Мария Степанчева); Съюз на животновъдите в България (Пенка Христова); Развъдна асоциация на местни породи овце (Павел Петров); Организация на развъдчиците на автохтонни породи овце в България (Румен Стоянов); Организация за развъждане на цигайски, романовски и месни породи овце в България (Иван Цочев); Асоциация за развъждане на Плевенска черноглава овца (Бранимир Боянов); Асоциация за развъждане на Старозагорска порода овце в България (Георги Калайджиев); Асоциация за развъждане на тънкорунни овце в България (Драгни Драгнев); Развъдна асоциация на аборигенни породи овце от Западна България (Цветомир Христов); Асоциация за развъждане на Среднородопска, Каракачанска и Родопски цигайски овце (Цонка Оджакова); Асоциация за развъждане на Брезнишка овца (Николай Кръстанов); Асоциация за развъждане на Котленска порода овце (Ивайло Караджов); Асоциация на овцевъдите в България – Балкан (Андрей Мирчев); Развъдна организация за автохтонни породи овце в България (Дарина Шишкова); Сдружение за отглеждане и развъждане на Маришките овце (Дойчо Димов); 18. Асоциация за автохтонни породи кози в България (Сидер Седефчев); Асоциация за защита на редки автохтонни породи – Калоферска дългокосместа коза (Тодор Диклиев); Асоциация за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза (Тодор Георгиев); и Национален говедовъден съюз (Димитър Зоров). 

 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg