Цените на фуражите се нормализираха. Те се върнаха към нивата от преди войната в Украйна и вече се връзва фермерите да угояват. По този начин можем да спрем цикъла да изнасяме телета и да внасяме угоени животни, убеден е Стоян Чуканов – председател на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ). 

Още по темата: Все повече животновъди с безпородни стада търсят Лимузин за подобряване на генетиката

С него си припомнихме ключови моменти за сектора на месодайното говедовъдство за изминаващата година. За съжаление, продължава тенденцията 80% от говеждото месо у нас да е внос и добавената стойност да я взема някой друг.

“Това е цикълът на говеждото месо – ако миналата година сме били в дъното на синусоидата, интересът към угояването започва да се връща. Преди година много колеги продадоха телетата малки заради скъпите фуражи и не искаха да угояват. При положение че фуражът е вече на доста по-приемлива цена, човек се замисля дали не е по-добре да задържи телетата и да ги продаде след пасищния сезон. Всеки трябва добре да си направи сметката”, съветва Чуканов. 

Изкупните цени на телета и угоени животни

 

В момента отбиваме телета и търговците, които ги купуват, предлагат към 6 лв./кг. Такива са и офертите в сайтовете за обяви. Нека не забравяме, че не беше много отдавна периодът, когато се борихме за 3 лв./кг. Тогава фуражите и енергоносителите бяха други, но се връщаме на предишните нива по отношение на царевицата и пшеницата.

При изчистването на ремонтните крави от стадата ситуацията също е задоволителна откъм цени, които се движат около 4 лв./кг с ДДС. Въпреки че в момента има масово предлагане, тъй като премина периодът на задържане на животните, цените са добри.

Цените в Западна Европа от три евро са абсолютно съпоставими на нашите. Ние имаме друго ДДС, но разликата вече не е два пъти. 

Производителите са по-спокойни относно фуражите, защото има чувствителна разлика спрямо ценовите диапазони, които бяха преди време. Миналата година царевицата беше 60 ст./кг, а сега се намира и за под 40 ст./кг. Месото беше 4 лв./кг, а сега е 6 лв./кг. Между тези две величини всеки трябва да намери оптималното сечение, за да реши дали да угоява, или не. 

Износът за Турция и Албания съживява пазара

 

Продължава износът за Турция, след като през 2022 г. получихме сертификати да изнасяме малки отбити телета и големи угоени животни. За съжаление, все още нямаме квота за юниците. За мъжките телета ни отне три години, вероятно и тук ситуацията ще е същата. В момента изнасяме основно за Албания, но квотата за Турция е валидна и догодина и отново ще се събират партиди.

Нов програмен период, нови изисквания

 

Вдигането на процента за реализация в новия програмен период е достижима цел с повече работа и внимание към стадото. За съжаление, дълго обсъжданите и желани интервенции за угояване на телета и за реализация на говеждо месо все още не са реалност.

Добрата новина е, че по наша инициатива Дирекция "Животновъдство" в Министерството на земеделието свика работна група, чиято цел е създаване на модул във ВетИС за администриране на месодайните кръстоски. По този начин ще започнем да се оттласкваме от това блато на незнайни безпородни говеда, с които не се води никаква зооинженерна дейност. 

Факт е, че някои от тези стада продължават да се доят – хем се водят месодайни, хем продават мляко на черно. С тях не се води целенасочена селекционна дейност и те продължават да подхранват сивия сектор. 

В момента двете развъдни организации и Браншовата камара за месодайно животновъдство (БКМЖ) сме се обединили, за да започнем да администрираме месодайните кръстоски. Това е наше старо предложение.

Очаквания за развитие на сектора през новата годината

 

Ние от месодайното говедовъдство продължаваме да работим в правилната посока. Тази година добавихме още 775 ДНК анализи на животни от Главния раздел на Развъдната книга на АРМПГБ. Това ни помага да отговорим на доста въпроси и да оформим линии в стадата на нашите членове. Заедно с БКМЖ обсъждаме организирането на форум, който да е ориентиран едновременно към производители и преработватели. 

Надяваме се изкуствено създаденото противопоставяне от страна на шепа хора да се уталожи, за да водим конструктивен диалог с институциите и колегите от бранша и да вървим напред.

Посрещаме новата 2024 година с пожелание да държим фронта и да не се отказваме. Посоката е правилна, просто трябва да продължаваме.