Безалкохолното вино вече е реалност и става все по-популярно. С новата ОСП Европейският съюз даде зелена светлина за производството му. Показател за бъдещия му успех е и интересът към него от страни, в които традиционно на почит е виното с алкохол - например Италия, пише Agronotizie.

Лозари: Държавата да подпомогне изкореняването на лозята, като не може да ни защити

Как се произвежда безалкохолно вино?

За да произведете вино без алкохол, трябва да имате на първо място вино с алкохол. След това той трябва да бъде извлечен. Това може да стане по две основни технологии - студена дестилация или осмоза. Студената дестилация позволява на етанола да се изпари при ниски температури, елиминирайки алкохола и без да променя другите характеристики на виното, както би се случило с гореща дестилация.

Осмозата, от друга страна, се извършва с машина, която кара виното да тече заедно с поток вода. Двете течности се разделят от специална мембрана, която пропуска алкохола, но не и други вещества. Алкохолът има тенденция да преминава от виното, където има по-висока концентрация, към водата, където има по-ниска концентрация.

И двата студени процеса се използват успешно за производството на безалкохолна бира. Не изискват употребата на никакъв вид разтворител или друго конкретно вещество. Може да се приложат за пълно премахване на алкохола или само за намаляване на съдържанието му. Така днес познаваме два вида продукти - частично алкохолизираното вино, което съдържа под 10% алкохол, и деалкохолизирано вино - със съдържание на алкохол под 0,5%.

Какво се променя при елиминирането на алкохола от виното?

На първо място има загуба на обем. Обикновено във виното алкохолът представлява 12-13% от обема му. Отстраняването му включва поне еднакво намаляване на обема, но често дори по-голямо, тъй като заедно с алкохола, повече или по-малко малко количество вода също се отстранява от виното. Следователно от 100 литра вино с алкохолно съдържание 12% ще се получат не повече от 88 литра деалкохолизирано вино.

Компенсирането на загубата на обем чрез добавяне на вода обаче не се приема в Италия. Европейската комисия също е против.

Намаляването или почти пълното премахване на алкохола може да промени някои органолептични характеристики на виното, по-специално тези, свързани с тялото и обонятелните и ароматни аспекти .
 
Трето, алкохолът сам по себе си е консервант. Намаляването му води до по-ниска микробна стабилност на виното, следователно използването на сулфити остава основно, освен ако не искате да прибягвате до пастьоризация.

Има ли нужда от вино без алкохол?

Един от основните въпроси пред производителите е - защо да произвеждаме вино без алкохол? Със сигурност Европейският съюз не го налага. Той само дава възможност да бъде създаден нов продукт. Не се цели и подкопаване на хилядолетни традиции. Причината да се произвежда безалкохолно вино е проста: защото пазарът го изисква.
 
През 2022 г. световният пазар на безалкохолни вина и бира достигна оборот от 11 милиарда долара. Само на територията на ЕС пазарът на безалкохолни напитки се равнява на 7,5 милиарда евро, като основно тук става дума за бира, сочи скорошно проучване, проведено от Aretè, от името на Генерална дирекция за земеделие и развитие на селските райони на Европейската комисия.  

Следователно безалкохолното вино трябва да се разглежда като нова възможност за нашето лозарство, заедно и наред с традиционното вино.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Още в началото на гроздобера: Вносът от съседните държави тръгна ударно

Млад фермер: Статутът на виното да се промени от алкохол на храна

10-те сорта грозде без семки, които румънските фермери предпочитат