Тази година е изключителна трудна за всички земеделци, включително и за българските лозари. 

Четете още: Още в началото на гроздобера: Вносът от съседните държави тръгна ударно

 

На места имаше много валежи, затова стопаните не можаха да влязат да пръскат навреме и се принудиха да водят сериозна борба с болести и неприятели. По тази причина много лозари „приключиха“ със своята реколта още през май.

В други региони паднаха градушки и унищожиха реколтата, а на трети пък имаше огромно засушаване, което доведе до това добивът е изключително нисък.

„Не очаквам висока реколта. С колегите обсъждаме, че като не може да направи друго държавата - да помогне за изкореняване на лозята. Искаме една програма за изкореняване, да се отпуска определена сума, за да се унищожат лозовите насаждения, защото и за това разходът е доста висок“, коментира за Агри.БГ Атанас Василев, председател на УС на Националното сдружение на българските лозари. 

Лозарите, които имат само винени лозя и не са изградили изби са пред фалит, те се молят да получат средства, за да освободят площите, за да отглеждат други култури и да спрат загубите, става ясно от думите му. 

Атанас Василев: Разбираме, може да не сме нужни на българската икономика и българското земеделие, тъй като вносът е много агресивен и ние нямаме място под слънцето

Въпреки че извънредната мярка за унищожаване на реколтата на зелено е очаквана от лозарите, които нямат друг избор, тя излиза много късно и както винаги нещата стават в последния момент, смятат от бранша. 

„За да кандидатстваш по тези мерки трябва да нямаш задължения към държавата и общините – в противен случай не подлежиш на подпомагане, но защо да се прави така. Нека да се позволи на хората да кандидатстват, а парите, които получи стопанинът – държавата да си ги удържи за покриване на задължения към нея. Това също е помощ и така ще се пълни и хазната. Сега трябва да си изряден навсякъде, за да получиш пари, тогава за какво са ни“, пита още ръководителят на Сдружението на българските лозари.