Гроздето без семки е предпочитано от лозари, които целят да произведат реколта, годна за прясна консумация или производство на вино и стафиди. Поглеждаме към Румъния, за да видим кои сортове там са сред най-предпочитаните.

Екстремно време: Ще има ли достатъчно плодове и зеленчуци

Черен Коринт

Черен Коринт е вид благородна лоза, произхождаща от Гърция. Плодовете могат да се използват както за стафиди, така и като десертно и винено грозде. Средно гроздът тежи 190-200 грама, като зърната са тъмночервени или черно-лилави на цвят, дребни и средни, с мека консистенция и сладък вкус. От този сорт може да очаквате добив 4 тона на хектар, пише Agrointel.

Бяла Султанина

Това бяло грозде произхожда от Турция и Иран. Може да се използва за стафиди и прясна консумация. Плодовете са средни, овални, с жълта кора, а сърцевината е плътна, хрупкава. Теглото на една чепка от сорта Султанина достига 400 грама и е със захарност 16% и киселинност 3,2%. Може да се получите продукция от 10-15 т/ха.

Султанина Нова

Султанина Нова е безсеменен розов десертен сорт грозде. Гроздовете са средно големи до едри, сбити, конусовидни. Средното тегло на чепка е 500 грама, а едно зърно може да тежи 5 грама. Плодовете са овални, леко заострени към върха, с тънка розова кожица. Сортът има високи изисквания към светлина и топлина, с превес в интервалите на цъфтеж и плодообразуване.

Crimson Seedless

Crimson Seedless е десертен сорт без семки, характеризиращ се с уникални свойства и външен вид, които го правят популярен сред потребителите. Теглото на грозда, който е с формата на пирамида, достига 500-600 грама, а зърното тежи 4-5 грама. Периодът на узряване на гроздето е септември.

Кишмиш

Този сорт се характеризира с ранно узряване и богати реколти през август. Гроздовете са големи, с тегло 400-450 грама, състоящи се от кръгли, сочни, хрупкави, жълти плодове. Препоръчва се засаждане между март и май, на разстояние 150-200 см. Друго предимство на този вид лоза е устойчивостта на замръзване.

Перлет

Перлет е рудиментарен сорт с ранни семена, родом от Съединените щати. Масата на чепката достига 400 грама, съставена е от жълто-зелени, хрупкави, сладки, безвкусни плодове. Реколтата от декар е средно 10 тона. В Румъния този сорт се отглежда в лозарския център Пиетроаса (окръг Бузъу).

Autumn Royal

Autumn Royal е комбинация от сортовете Autumn Black и Fresno и се използва за прясна за консумация. Произхожда от САЩ. Гроздът е с тегло 500-700 грама, с тъмно лилаво-червени плодове с тегло 6-8 грама. Периодът на зреене е между 15 септември и 15 октомври.

Royal Seedless

Regal Seedless е благороден сорт лоза, произхождащ от Южна Африка. Той е идеален за прясна консумация. Средното тегло на грозда може да бъде 700-900 грама, има зеленикаво-жълти плодове с хрупкава консистенция и сладко-сладък вкус и съдържание на захар 15%.

Supernova

Supernova води произхода си от Cardinal и Kishmish Rozovyi, създадени в Република Молдова. Може да се консумира като десертно грозде или като стафиди. Гроздът може да тежи 500 грама, със средни до големи, хрупкави, сини до черни, безвкусни плодове със съдържание на захар 15%. Гроздето узрява в началото на август и може да се получи отлична реколта от 40-45 тона/дка.

Калина

Калина е благороден сорт лоза, създаден в Румъния. Гроздето може да се консумира прясно или под формата на стафиди. Гроздът е с тегло 230 грама, с розови зрънца. Узряването на този сорт става между 16 август и 15 септември.

 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Млад компютърен специалист сменя офиса със земеделската работа

Сроковете през август, които да не изпускате

Швейцарски съвет: Най-добрият сорт за био лозарство