Промените в котировките на основните зърнени контракти на световните борсови пазари през миналата седмица са минимални и при повечето от тях вървят в посока надолу, съобщават от Софийската стокова борса.

Четете още: Търговия: Цените на зърното падат до 6-месечно дъно


Около 233 евро/т беше миналия петък цената на пшеницата с доставка през декември на борсата MATIF в  Париж. Това е със 7 евро по-малко от преди две седмици. По-ниските цени на пшеницата са отчасти резултат от разочароващите данни за износа както за Европейския съюз (ЕС), така и за Съединените щати.

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго е надолу с 2 долара до 252 долара/тон. В Русия и Украйна житото се котира на старите цени от съответно 190 и 230 долара/тон. 

Движението при царевицата  следва същия слабо доловим и низходящ тренд – в САЩ цената загуби 5 долара през седмицата до 218 долара/тон, а Франция  свали 2 евро до 191 евро/тон. В Русия котировките за пореден път останаха без промяна на старата цена от 228 долара/тон.

На фона на засиленото движение на кораби към черноморските пристанища и намаляването на навлата с 5-10 долара/т, изкупните цени на царевицата в Украйна тази седмица се повишиха до 130-135 долара/т с доставка до черноморските пристанища и 140-145 долара/т с доставка до дунавските пристанища.
 
Въпреки високия добив и ниската влажност на царевицата, украинските фермери задържат продажбите в очакване на по-високи цени.

Цената на ечемика във Франция продължава надолу с минус 6 евро след известен застой и е на 204 евро/тон. Рапицата на Euronext обаче е изключение и се изстреля рязко нагоре с повишение от 25.75 евро до 435.75 евро/тон.

На Софийска стокова борса търговията в подкръг „Зърно“ е спокойна. Котировките продава за хлебна пшеница са на 479 лв./тон, купувачите отговарят с 300 лв./тон, доставка DAP. Царевица от място се предлага на 450 лв./тон.

Маслодаен слънчоглед от място се продава на 740 лв./тон, търсенето започва от 660 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

Междувременно стана ясно, че Министерството на земеделието в Москва предлага забрана на износа на твърда пшеница от Русия за шест месеца. Това гласи проект на правителствено решение, публикувано на портала за правна информация. Съгласно документа износът ще бъде ограничен от 1 декември 2023 г. до 31 май 2024 г., съобщи forbes.ru. .