Цените на пшеницата паднаха под 230 евро/т, като това е най-ниското ниво от май. Царевицата поевтиня до 197 евро/т. 

Четете още: Песимизъм на пазара: Цените на зърното продължават да падат

 

Конкуренцията от страна на руския и украинския износ остава доминиращ фактор за развитието на цените , особено след като са възобновени доставките в пристанищата на Одеса. Така анализаторите на Agritel обясняват ценовия натиск през последните дни.

Според тях търгът, стартиран от Тунис за 100 000 тона обикновена пшеница и 50 000 тона фуражен ечемик, предлага нова възможност за оценка на конкурентоспособността на различните произходи. 

Глобалният ценови натиск също тласна във вторник цените на пшеницата на Чикагската фондова борса, коментират от agrarheute.de. Последните дъждове в Аржентина и Източна Австралия успокоиха търговците на пазара на пшеница и доведоха до намаляване на рисковите премии.

Цените на царевицата и соята също паднаха поради дъжда в централна Бразилия и подобрения речен транспорт. 

Европейската пшеница поевтинява на фона на по-слабия износ, прогнозиран от Европейската комисия миналия четвъртък, заради силната конкуренция от Черноморския регион. 

Силната конкурентоспособност на Русия кара експорта от еврозоната да слиза все повече и повече под обичайните си нива, твърдят от Комисията.

В същото време Китай все повече се превръща в основен играч в глобалната търговия с пшеница. Очаква се да бъде най-големият международен вносител на пшеница в света през пазарната 2023-24 г., като руските и украинските доставки вероятно ще имат основна роля в това, прогнозират наблюдатели на пазара.