Какво може да научиш за пчеларството за три месеца, показа едно младо ромско семейство от софийското село Джурово. Техен ментор е опитният пчелар Теодор Пушкаров – участник на фермерския фестивал „Произведено във фермата“ от самото му създаване.

Изкупни цени на млякото

Дилян и съпругата му Детелина, както и трите им деца бяха домакини на Ден на отворените врати, който се проведе на 12 октомври в рамките на проекта „Деца с бъдеще – фермери, занаятчии, предприемачи” на Фондация „Биоселена“.

Семейството се грижи за шест кошера и са усвоили вече основни умения в пчеларския занаят. Ще берат плодовете на своя труд догодина, като ще имат възможност да реализират продукцията си на ежеседмичния пазар пред Министерството на земеделието.

По проекта се работи с още три семейства от ромската общност. Някои от тях са избрали шафрановото производство и са напътствани от биопроизводителя Стоян Дурков. Най-скъпото при него са луковиците, които са осигурени. Ако успеят да се справят с многото ръчен труд, за в бъдеще ще могат и да разширят площите си.