Читателите на Агри.БГ реагират остро, когато става дума за изкупни цени, особено на млякото. Няма как да се бъркаме в работата на анализаторите икономисти, затова ги цитираме. Няма как да обхванем и как се случват нещата на терен в цялата страна. Затова сме ви благодарни, когато коментирате, за да можем да сглобим една обща, макар и бегла представа дали има някакво раздвижване на пазара за мляко. А по всичко личи, че такова май няма.

Важното - слушайте в AgriПодкаст

„Всичко се вдигна с 300%, а млякото от 10 години е на една и съща цена – 0,60 лв./кг“, така накратко обобщава ситуацията читател на Агри.БГ под поредната ни публикация, че прогнозите са за поскъпване. С леки разминавания негови колеги от различни части на България потвърждават негативната тенденция.

Ето какво показват вашите числа за масовата цена на кравето мляко, актуални към септември 2021 г.:

•    Ямболско – 0,60 лв./кг;
•    Русенско – 0,68-0,70 лв./кг;
•    Хасковско – 0,65 лв./кг;
•    Елена – 0,62 лв./кг;
•    Луковит – 0,55-0,60 лв./кг;
•    Врачанско - 0,65 лв./кг;
•    Видинско – 0,70 лв./кг без ДДС.

При 0,55 лв./кг за фураж, огромен скок в цената на електроенергията и горивата, сметките не излизат до никъде. Проблем е не само ниската изкупна цена на млякото, но и не толкова коректните отношения с някои преработватели.

„При нас в Ловешко – прочутият западнал Северозапад, мляко даваме, но пари от мандрите няма и няма закон, който да ги задължи да ни ги изплатят. Единствено по съдебен път. Да ти е драго да работиш и да плащаш сметки“, споделя животновъд.

А негов колега допълва, че няма как и да се откаже от тях, защото не се знае дали въобще ще си вземе парите. Трудно се гледат животни и на фона на изключително сушавите 2020 и 2021 г. 

„Животновъдите не могат да съберат храна за кравите, а всеки знае, че гладна крава мляко не дава! Сега не могат и да се изпълнят литрите за доказване на млякото, за да си получат субсидиите за заявените животни. И от там ще са орязани, и цената на млякото е под себестойност! Какво остава? Кравите на кланиците и свършват проблемите! Никой още не се е преборил с вятърни мелници!“, категоричен е друг наш читател.

Според него единственото решение е ДФЗ да изплати субсидиите за всички заявени животни въпреки спада на мляко, за да могат стопаните да купят храна и да запазят кравите. Той обаче не е оптимист: „Едва ли ще се случи! Нищо, кланиците няма да ги върнат! Ще ги изядем, пък после ще пием само вносно мляко“, пророкува той.

След като изтече срокът за задържане на животните за Кампания 2021, стопаните започнаха масово да продават бройки. Зачестиха и обявите за продажба на цели стада и бизнеси. Може би е съвпадение, но като цяло витае духът на песимизма. 

„Млякото ще поскъпва, тъй като фермите с млекодайни крави намаляват. Хората си махат животните, защото или няма работна ръка, или не им се изкупува млякото. Ферми изчезват независимо кой ще управлява“, някак примирено заключава животновъд.