Все още не е решен проблемът с преетикирането на месо от трети страни в български транжорни. Сигнализирали сме ресорното министерство за този проблем. Надявам се да се поработи върху него, коментира за Агри.БГ преди Нова година Даниел Божанков, председател на Асоциация на промишленото птицевъдство в България.

Още по темата: Ще доживеят ли животновъдите да имат достъп до ВетИС?

В отговор на неговото изказване от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изпратиха писмо до редакционния ни имейл, в което ни уверяват, че осъществяват „строг контрол на пристигащите от трети страни продукти от животински и растителен произход”.

От Агенцията подчертават, че произходът на месото от всички видове животни, включително и птици, трябва да е посочен на етикета. Той съдържа мястото на отглеждане и на клане, както и идентификационната маркировка на бизнес оператора, извършил последната обработка на храната. 

БАБХ: Това прави преетикетирането на идващите от трети страни продукти от растителен и животински произход недопустимо.

По отношение на вноса от Украйна са въведени превантивни мерки на засилен контрол на всички пратки с храни от растителен и животински произход. След уведомление от регионалните митнически поделения на пратките се извършва документална и физическа проверка, както и проверка за идентичност на местоназначението им. Това включва и вземане на проби за замърсители от всяка пратка с храна от животински произход.

БАБХ: До момента в нито една от изследваните над 60 проби не е установено наличие на тежки метали и радиоактивност.

Официалният контрол включва и предприемане на действия по сигнали и жалби. От Агенцията посочват, че до момента в нейното централно управление не са постъпили сигнали, свързани с подвеждане на потребителите относно произхода на яйца и птиче месо.

Ветеринарните власти припомнят, че всички храни от животински произход от трети страни подлежат на граничен официален контрол на първа граница за общността. Те се придружават от здравен сертификат с гаранции за произход и безопасност. Задължително се извършва проследимост на суровините и готовите храни, която включва доказателства за произход и безопасност, успокояват от БАБХ.