И през 2023 г. имаме колеги птицевъди, които прекратиха дейност. За малките производители пазарите и разходите за суровини си остават сериозен проблем. По-големите успяват да се справят. Този процес вероятно ще продължи и през 2024 г. Тя се очертава да бъде трудна заради птичия грип, вноса на пилешко месо и изпълнението на ангажиментите по хуманно отношение, прогнозира Даниел Божанков, председател на Асоциация на промишленото птицевъдство в България.

Още по темата: Какви са пазарните предимства и проблеми на организациите на производители?

Добрата новина е, че по интервенцията за хуманно отношение бюджетът е увеличен с 16% за следващите седем години. За съжаление, от бранша не са успели да се преборят по друга точка, свързана със срока на поетия ангажимент. Сега периодът е седемгодишен, което за малкия производител крие рискове. 

Ако птицевъди не успеят да си изпълнят ангажимента заради драстично увеличение на пшеницата например, както беше миналата година, и решават да прекратят дейност преди изтичане на договора, те са длъжни да върнат парите, които са получили, с лихвите за целия период. 

“Това условие е много тежко и несправедливо за тях. Затова ние настоявахме този период да остане седем години, но всяка година да се сключва анекс. И сега се сключва анекс, но само за преподписване на договора, но не и за прекратяване на ангажимент по някаква причина – икономическа, епизоотична и др. 

Поради тази причина може би много малки производители няма вече да се възползват от подпомагане по интервенцията за хуманно отношение. Подготвяме документи, с които ще се опитаме да защитим нашата теза. Още повече, че това е позволено от Европейския съюз (ЕС)”, посочва Божанков.

Той припомня, че единственото подпомагане на птицевъдния сектор е за хуманно отношение, което ще достигне около 35 млн. лв. на година. Този бюджет е незначителен в сравнение с финансовата помощ за останалите сектори. Затова от бранша са настоявали за 50% увеличение, но и 16% е стъпка в правилната посока. 

Доста възможности се отварят за птицевъдите по Плана за възстановяване и устойчивост и по интервенции в Стратегическия план за инвестиции в стопанствата, напояване и сдружаване. 

“От Министерството на земеделието обещаха, че в началото на 2024 г. ще отворят мярката за организацията на производители, за да може да се възползваме от нея. Надявам се на повече възможности за финансиране заради това, че сме призната организация на производители. Все повече колеги се интересуват от кооперативите. Надявам се скоро да направим успешен кооператив и за пилешкото месо, какъвто имаме вече за яйцата”, споделя младият птицевъд.

Неговите очаквания за 2024 са за трудна година, тъй като все още фермерите страдат от липсата на предвидимост и плановост в цялото земеделие. Той и неговите колеги се надяват вече да няма големи колебания в търговията със зърно. 

“Дано се справим и с птичия грип, който е проблем в цяла Европа. И във Франция, Германия, Италия има много огнища въпреки сериозната биосигурност. Апелирам към колегите да продължаваме да спазваме всички разпоредби във връзка с епизоотичната обстановка”, сподели за финал браншовият представител.