Минаха две години откакто Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че стартира нови модулни разширения към Интегрираната информационна система (ВетИС). Те трябваше да дадат така желания от години достъп на стопаните до системата.

Животновъди искат да виждат електронните си досиета във ВетИС

“Преди доста време получих имейл с покана да подам заявление за достъп до ВетИс, реагирах незабавно и го входирах в ОДБХ Бургас. Когато след месец попитах кога ще го получа, ми отговориха, че било само за събиране на информация колко животновъди се интересуват. До ден днешен резултат няма”, пише Светла Бахова в социалните мрежи.

Нейният колега Анелия Йотовска също споделя, че е питала администрацията преди половин година. “Казаха ми, че всичко е спряно и не се работи по въпроса. Не знаели как да ни ограничат правата, за да не им объркаме системата”, коментира тя.

За да даде гласност на проблема, ветеринарният доктор Владимир Солаков от силистренското село Ситово се обърна към държавната администрация в социалните мрежи със следния пост:

“Изпълнявам молба на почти всички свои животновъди да популяризирам тяхното искане да получат от Нова Година персонален достъп във ВетИс за собствените си животновъдни обекти, за да могат да осъществяват реален индивидуален контрол по маркировката на отглежданите от тях животни”, призовава д-р Солаков.

Става дума само за собствениците на ферми по чл. 137 а, а не за тези, които отглеждат животни за собствена консумация, т.н. заден двор, уточнява той. Подкрепящите го животновъди подчертават, че това отдавна трябваше да стане. “Как е възможно да не знаеш какво става със собствените ти животни”, недоумяват те.

Сега в Закона за ветеринарномедицинската дейност е записано, че маркировката е отговорност и задължение на фермера. При настъпило събитие във фермата той подава уведомление и поръчва ушните марки. За съжаление, има случаи, когато заради невнимание от страна на ветеринарния лекар или държавната администрация се случват бъркотии с ушните марки независимо от коректно подадените уведомления.

“Тази година бяхме орязани с 10 животни, защото служител на ОДБХ беше вписал животните от обора по БУЛСТАТ вместо по ЕГН. Тъй като подадох информация в последния ден, нямаше време за корекции и прежалих субсидии за 10 животни. Ако можех да си ги следя лично, никога нямаше да го допусна”, споделя своя опит Станислава Стефанова. 

За да има прозрачност, фермерът трябва сам да поставя ушните марки, да въвежда и следи животните в системата и да премахва от нея умрелите, смята д-р Солаков и допълва: “Ние сме лекари и трябва да отговаряме само за профилактиката и здравето на животните. Нужно е да бъде намалена административната тежест над практикуващия на терен лекар.”