Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се подготвя за европейки одит през ноември. По предварителна информация Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ (DG SANTE) планира да извърши одит за България за оценка на мерките, приети от страната ни за предотвратяване разпространението на африканската чума по свинете (АЧС), научи Агри.БГ.

Министерството цели да намали дивите свине с над 80%

В началото на месец aвгуст 2020 г. стана ясно, че България ще получи 2.9 милиона евро по Плана за превенция на заболяването Африканска чума по свинете за 2018-2019 г. от Европейската комисия (ЕК).

Половината от тези средства бяха предоставени авансово за покриване на съответните разходи във връзка с АЧС. Още тогава земеделският министър ДесиславаТанева запозна европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис с предприетите мерки по отношение на личните стопанства и малките ферми, при които липсва биосигурност. Тя информира, че  голяма част от населението доброволно е усвоило месото от животните, които не са регистрирани във ветеринарните служби и на практика са незаконни.  

„Тъй като хората станаха съпричастни и участват в борбата с АЧС, ние ще предложим превенционен план. Ще предприемем действия, насочени към подкрепа за изграждане на биосигурност, репопулация и регистрация на обектите“, каза тогава министър Танева. 

Дойде време всички тези мерки да бъдат оценени. 

Одитът цели да оцени изпълнението на програмата за контрол и мониторинг на АЧС у нас. И по-специално, да направи оценка дали системата за надзор ефективно осигурява подходяща и надеждна представа за статуса по отношение на болестта в държавата; ранно откриване на огнища на болестта при домашните свине, както и на случаи при диви свине. 

Чумата по свинете удари нова индустриална ферма

Ще се оцени още и ефективността на официалния контрол върху изпълнението на програмата и по специално върху движенията и проследимостта.

През 2017 г. (от 7 до 15 ноември) DG SANTE извърши подобен одит за България, но за класическа чума при свинете. Тогава Генералната дирекция заключи, че БАБХ не може правилно да оцени чувствителността на програмата за надзор. Въпреки че съществува система за проверка и надзор на официалния контрол, компетентният орган не извършва епидемиологичен анализ на събраните данни за класическа чума по свинете (КЧС).

Европейският орган подчерта още, че пасивният надзор на домашните свине продължава да бъде много слаб и така не осигурява достатъчно ниво на увереност, че КЧС непрекъснато се изключва като потенциална причина за заболяване или смъртност на свинете.

“Отсъствието на вирусологично изследване на диви свине след април 2017 г. сериозно подкопава способността на компетентния орган да идентифицира на ранен етап евентуалното въвеждане на вируса на КЧС чрез диви свине. Също така не е извършвана диференциална диагностика за африканска чума по свинете при намерени мъртви диви свине.

Съществуват значителни недостатъци в националната референтна лаборатория за КЧС и в една регионална лаборатория. Те се дължат главно на недостиг на ресурси и неподходяща организация. Тези недостатъци засягат главно способността за ранно откриване на болестта.

Живи свине, прясно свинско месо, месни продукти и месни заготовки се изпращат в други държави членки и се сертифицират, без да отговарят напълно на изискванията, определени в Решение за изпълнение 2013/764/ЕС”, пишеше още в заключението на DG SANTE от 2017 г.