Намаляване на популацията от дива свиня е основна цел на превенцията и мерките за справяне със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) и през този ловен сезон, като се надяваме то да достигне над 80%. Това заяви заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев по време на ловен излет в Ловешко.

Чумата по свинете удари нова индустриална ферма

По думите му предстои мониторинг на популацията по нова методика, която е в ход в първите 4 ловни излета през настоящата седмица. Служители в горската система и външни експерти ще помагат в обследването на популацията, като целта е да се получат по-точни данни за нея.

"Експертите са категорични, че дивата свиня е основен разпространител на заболяването и затова цел на превенцията, която вече втора година се води у нас, е да се намали популацията на дивата свиня, като се достигне плътност от 0,3 на 100 ха", припомни Добрев.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително ще се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Продължава да е в сила и заповедта за определяне на ловностопанските райони, попадащи в 20-километровата зона около индустриалните свинеферми.

Там се извършва ежеседмично претърсване за трупове на дива свиня, санитарен и селекционен отстрел и забрана на подхранването на дива свиня.

Остава в сила и стимулирането на намирането на трупове на поразени от болестта животни. Ловците ще получават премия от 100 лева за всяко намерено животно и за всяка отстреляна дива свиня при индивидуален лов. Освен това таксата за изследване на трехенелоза е намалена на 1 лев без ДДС.

В момента текат масови проверки за изрядност на ловната документация и за наличие на ярки сигнални цветове в облеклата на ловците. Заместник-министър Добрев призова ловците и към спазване на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19.

Той информира още, че в момента тече дебат по промени в Закона за лова и опазването на дивеча, като проектодокументът e на обществено обсъждане до 19 октомври. С промените се предвижда да се разширят мерките, които министърът на земеделието може да разпореди със своя заповед при усложнена епизоотична обстановка. Сред тях са санитарен отстрел на дивеч, включително и когато не се забелязват симптоми на болест, както и на дива свиня от служители на МЗХГ, МВР, МО и техните структури.