След няколко месечно затишие Африканската чума по свинете (АЧС) удари нова индустриална ферма. Тя се намира в землището на троянското село Горно Трапе, където се отглеждат 554 животни.

За чумата по свинете няма почивка

Заради сигнал за починали 11 прасета проверка на ветеринарните власти е установила, че става дума за вируса на АЧС. Заповедта за умъртвяването на животните по хуманен начин е издадена на 1 октомври.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, която включва следните населени места: селата Горно Трапе, Балабанско, Габърска, Балканец, Бели Осъм, както и самия град Троян. В тях не се отглеждат домашни свине в други индустриални свинеферми или фамилни ферми, пише news.bg.

В 10-километровата наблюдавана зона около огнището са селата Дълбок дол, Добродан, Калейца, Белиш, Патрешко, Дрянска, Ливадето, Райковска, Орешак, Калчевска, Радоевското, Баба Стана, Черно Осъм, Миленча, Стругът, Стойновското, Жеравица, Чифлик, Терзийско, Шипково, Драшкова поляна.

Там ще се направи преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти във ВетИС. Ще се вземат кръвни проби от домашни свине във всяко населено място. 

Съгласно заповедта на БАБХ се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриалните стопанства и фамилни ферми, които се намират извън 10-километровата зона.