Сагата около украинското зърно продължава да се заплита. Преди месец родни зърнопроизводители взеха тайно проба от украински камион със зърно и резултатът не беше никак обнадеждаващ. А сега Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), обвини БАБХ в укриване на проба. 

Още за скандалната проба с украинско зърно

По време на Консултативния съвет по зърното на 21 септември от Агенцията по храните са представили доклад относно вноса на пшеница и слънчоглед. 

„По отношение на слънчогледа беше казано, че няма проблеми, имало само леки отклонения. А по отношение на пшеницата нямало абсолютно никакви проблеми“, заяви Костадинов за БНТ. По-интересното е обаче какво се е случило по коридорите на Министерството на земеделието след края на Съвета.

„Имаме информация за засечена проба за некачествено украинско зърно, която беше скрита от зам.-директорката на БАБХ – Оля Караджова. Това го разбрахме впоследствие след срещата. В коридора след излизане от Консултативния съвет видях какво пише в листа от пробата и Крум Неделков ме попита: „Казаха ли за тази проба?“, обясни председателят на НАЗ.

За това е сигнализирано и на служебния министър Явор Гечев, който сега е на Съвет на земеделските министри в Брюксел. На въпрос, дали наистина има прикрита проба, зам.-министър Тодор Джиков заяви в ефир, че в момента не може да отговори. „Нека чуя и становището на Крум Неделков. Сигурен съм, че лично министърът ще разпореди да се стигне до истината“, допълни той.

Костадин Костадинов отново подчерта, че пазарът е под натиск и зърнопроизводителите не срещат коректно отношение от страна на търговците. 

„Няма заявени договорирани кораби за износ от България до Нова година, както разбрахме от търговците. Пазарът замря тотално, не се изкупува никаква продукция, складовете на производителите са пълни“, обясни браншовият представител.

Той даде за пример, че Полша е решила проблема с вноса на украинско зърно, като взема депозит на влизане и го връща на излизане от страната. Румъния пък придружава камионите с украинско зърно с конвой до България или до пристанището в Констанца.

„Но всички страни в близост до Украйна страдаме от свръхпредлагане или липса на пазар. Украинското зърно е по-евтино и всички търговци са насочени към него. А ние, които произвеждаме по европейски стандарти, сме ощетени. Протестът, който проведохме, беше предупредителен. Ако няма резултат, предвиждаме и други протести, с които да стигнем и до Брюксел“, категоричен бе зърнопроизводителят.