Със заповед на служебният премиер Гълъб Донев от длъжността заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е освободен Ангел Мавровски и на поста е назначен Христо Вълчанов, информираха от правителствената пресслужба. 

Христо Вълчанов е бил изпълнителен директор на БАБХ в периода от юли 2021 г. до януари 2022 г. Това стана по време на предишните служебни правителства, назначени от президента Румен Радев. Очевидно се разчита на конкретни хора и не можем да разчитаме на изненади. 

Дълги години Вълчанов е работил в Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково, като от март 2012 г.  до юли 2013 г. е бил неин директор. Завършил е „Ветеринарна медицина“ в Тракийския университет в Стара Загора. Преминал е през различни допълнителни обучения, включително в Италия.
 
Преди дни стана ясно, че Христо Даскалов излиза в отпуск от 2 септември, за да се включи в предстоящата предизборна кампания. 

Предполагаше се, че именно Мавровски ще поеме ръководна роля в агенцията през това време. 

Той бе назначен за заместник на Даскалов от кабинета “Петков”. 

Вълчанов пък бе сменен от Даскалов ден преди да настъпи 2022 г. 

Вероятно Вълчанов ще управлява агенцията, докато Даскалов опитва късмета си на изборите. 

Всичко това на фона на блокирания от хакерска атака  сайт на БАБХ и системата ВетИС.

От своя страна служебният министър на земеделието Явор Гечев увери в разговор с Агри.БГ, че всеки момент системата ще бъде пусната. По думите му няма никаква загуба на данни - подробности очаквайте в Агри.БГ.