Отглеждането на азиатски гъби може да бъде не само източник на стабилен доход, но и отговаря на европейската политика за насърчаване на земеделието с нулев въглероден отпечатък. Именно на него залага студентът Алин Неаг в стремежа си да спечели състезание в колежа, пише Agrointel. 

Млада жена възражда интереса към бубарството

В момента Неаг е втора година студент в Университета по природни науки в Тимишоара. Започва проекта си с азиатски гъби като част от упражнение в рамките на Студентското предприемаческо общество. 

Търсейки идеи за земеделие с минимален въглероден отпечатък, решихме, че би било полезно да произвеждаме гъби много по-устойчиво и много по-близо до крайния потребител. Представихме идеята и на конкурса „Градска лаборатория за зелени градове“ в Тимишоара 2023 г., където беше приета с голям ентусиазъм – дори спечелихме първо място и тогава разбрахме, че има потенциал и може да се превърне в нещо повече от идея. По-късно отидох и в Клуж за хакатон за устойчивостта и бъдещето на храните и там получих трето място, споделя Алин Неаг в репортаж по TVR 1.

Предимствата на производството на азиатски гъби

Едно от предимствата на отглеждането на азиатски гъби е, че продукцията няма сезонност и реколтата е висока на квадратен метър при използване на система със застъпващи се редове. 

Нашият пилотен проект е изграден около контейнер от 14 m2, в който оценяваме производство от около 200 кг на всеки 5 седмици – толкова е производственият му цикъл, което води до около 2 т - 2,5 т годишно, споделя младият мъж.

Окуражен от реакциите, които проектът му предизвика, Алин Неаг превърна идеята в малък бизнес. Днес той има вече натрупан ценен опит и е установил отношения с големи търговски вериги, за да продава продукцията си в супермаркетите.

Как се отглеждат азиатски гъби? 

Неаг описва двата етапа на производство. В първия торба, съдържаща дървени стърготини и люцерна, се инокулира с мицел. В продължение на две седмици тя се държи при определени температурни условия (някъде между 15 и 20 градуса), влажност и кислород, след което сте готови за плод и съдържанието се премества в стаята за растеж или плод. 

Процесът от нулата, докато берем гъбите, отнема около 4-5 седмици, обяснява младият мъж, който споменава, че в момента мицелът се докарва от Нидерландия или Италия.

Наблюденията на Алин върху румънския пазар сочат, че съседите ни ядат много гъби. Това дава условия за отглеждането и предлагането на уникални гъби. 

В Румъния консумацията на горски гъби е висока, но по отношение на култивираните сме някъде по-назад от Европа. Ако в Европа се консумират 4 кг гъби на жител годишно, то в Румъния сме някъде само на 1 кг. Хората ще се интересуват от откриването на нови вкусове – горските гъби са много вкусни в някои части на Румъния, само че са сезонни и хората биха искали да се насладят на това изживяване през цялата година. И тогава си помислихме да донесем тези специални гъби, които също имат много добри вкусови качества и идват с пакет от хранителни вещества, протеини и много лечебни ползи, обяснява Неаг.

Сега той произвежда 5-7 сорта азиатски гъби и ги продава заедно. Цената на кг е 90 леи. Това е производствената себестойност, калкулирана от производителя и с която в момента той иска да привлече клиенти.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Учени работят по сортове лозя, устойчиви на измръзване и гъбни болести

Как агролесовъдството може да смекчи последиците от промените в климата?

Как двама братя възродиха стара гръцка земеделска практика