В селското стопанство далеч не всичко е песен, а в животновъдството проблемите са ежедневие. Това обаче не е спряло Ангел Ангелов, който вече 15 години отглежда млечни кози от швейцарската порода Тогенбурска. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Семейство Ангелови се грижат в момента за 120 животни, които се отглеждат пасищно целогодишно, но и се дохранват.

У нас вече има повече стада с тази порода, но преди 15 години, когато Ангел Ангелов започнал да се занимава с козевъдство, Тогенбурската коза не е била разпространена. Той се сдобил с мъжко животно от Института по планинско земеделие в Троян и така започнало приключението козевъдство. 

Бизнесът в козеферма Бруков е семеен, в голяма част по принуда. Просто няма работници, които да се грижат за животните. В момента Ангел Ангелов има един пастир, с когото се работи много трудно. Фермата е в Балкана между селата Голямо Дряново и Ясеново. Семейството няма почивен ден, винаги са в чудене дали пастирът ще дойде на работа. Пет човека са били ангажирани в семейното стопанство, но бащата на Ангел вече не може да поема много работа, дъщеря му заминала да учи във Варна, а синът в Пловдив.

Ангелов бил на прага на отказването от животновъдството, когато синът му решил да се включи в семейния бизнес и станал студент в Университета по хранителни технологии. „Надявам се на него, защото без почивни дни много трудно се работи“, казва баща му. 

Както преди да се захване с козевъдството, така и досега Ангел Ангелов е музикант и учител и все още успява да се занимава с изкуство. Двамата със съпругата му се отказали от учителската си професия, но сътресенията в животновъдството са им показали, че не могат да разчитат само на един източник на доходи. Ангелов преподава в музикална паралелка в Казанлък. Младите си възпитаници той учи да свирят на гъдулка, тамбура и кавал. 

Добрият пример: Как семейна козеферма с мандра успява?

„Избухването на епидемии от син език, чума по дребните преживни животни и други болести ни показаха, че поминъкът може да изчезне за секунди“, споделя Ангелов, с когото се срещаме на фермерския пазар по време на фестивала „Семе българско“ в Севлиево. Така семейството се убедило, че музикант може да храни къща, макар в момента да е малко трудно като се има предвид отношението към културата.

От козеферма Бруков не се оплакват от липсата на пазар, още през декември миналата година Ангелов е реализирал почти всичко, което е било произведено и складирано.

За него работната ръка е най-големият проблем, а през миналата година се добавили фуражите и електрическата енергия. „

Това да не знаеш всеки ден с ток на каква цена ще разполагаш е убийствено, защото не може да се направи разчет на разходите и приходите“, категоричен е производителят. 

От мандрата, изградена през последните години, по Наредба 26 се произвеждат кашкавал, кисело мляко, козе масло и сирене. Реализацията е предимно по фермерски пазари и в бутикови магазини в София, Варна и Пловдив. Кашкавалът с манатарки, както и катъкът са след най-търсените продукти на ферма Бруков. 

За да потръгне бизнесът се е наложило да бъде взет заем от 150 000 лева. „Работата може да се механизира много повече, и в обора, и при доенето, както и в мандрата, но липсата на средства забавя този процес“, смята Ангелов.

За пример той дава съседите от Турция, където държавата изгражда животновъдния обект, купува животните и стопанинът стартира бизнес, като започва да изплаща инвестицията след пет години. 

Конкуренцията не плаши учителя-козевъд. Смята, че това е добро нещо за бизнеса. Доста хора са се "запалили" край него, но и мнозина бързо са прегрели, защото не си правят добре сметката.

Готовата продукция трябва да покрива не само себестойността, но и трудът на животновъда. „За кризи трябва да има натрупан капитал, дори и малък“, убеден е Ангел Ангелов, който е избрал за име на козефермата старата фамилия на семейството си.