На 29 август Институтът по лозарство и винарство в Плевен отваря врати за представители на аграрната научна общност, приятели, фермери и граждани. През тази година откритият ден на института е посветен на 120 години от създаването му.  

Вижте още: Почти 3 млрд. лева за плащания в земеделието през 2023 г. одобри правителството


Ще бъде представен доклад за земеделие без пестициди от зам.-председателят на селскостопанска академия проф. Виолета Божанова. 

Гостите ще могат да разгледат изложба на грозде, включваща предимно десертни сортове, отглеждани в института. Организаторите са поканили и колегите си от института в Образцов чифлик, които също ще участват със собствени сортове.

"Денят ще завърши с традиционната дегустация на опитни вина, произведени в института. Тази година ще бъдат включени 4 бели и 4 червени сорта", съобщи за Агри.БГ доц. Емил Цветанов, директор на Институтът по лозарство и винарство. 

Научният център има голяма собствена изба, а в магазина му ценителите на традиционните напитки може да купят качествени вина, направени с помощта на научните работници. В момента се предлага и 23-годишна гроздова ракия, отлежавала в избата на института.

Продава се и десертно грозде, отгледано в лозята на един от най-старите научни институти в България. Интерес за фермерите представлява посадъчният материал, който се предлага в късна есен. 
 "Най-търсени са новите сортове, създадени от ИЛВ-Плевен", споделя още доц. Цветанов. Последно са вписани Миро, Найден и Йоана, който е безсеменен. 

"Стремим се да отговорим на търсенето на десертни сортове, тъй като устойчиви винени сортове се произвеждат успешно отдавна, но производството и създаването на десертни устойчиви сортове все още е слабо място в селекцията. Работи се върху сортове, които не се податливи на измръзването и на гъбични болести", става ясно още от думите му. 

За хората, които са отдалечени от Плевен има възможност да си поръчат посадъчен материал от желаните сортове с доставка по куриер.