Искаме удължаване, но категорично не и спиране на приема по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР, коментира за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на НОКА, минути преди срещата със служебния земеделски министър.

Незаконно ли е отворена инвестиционната подмярка 4.1?

Онлайн обсъждането на наболелите проблеми в земеделието между проф. Христо Бозуков и браншовици е планирано днес. Друг важен момент в позицията, която НОКА отстоява, е да се определят задължително гарантирани бюджети по сектори. 

„Някои от нашите колеги от другите сектори са доста по-конкурентоспособни, имат повече възможности и готовност веднага да внедрят в стопанството един автоматизиран и иновативен продукт. Докато в животновъдството не можеш да скочиш от първото на четвъртото стъпало“, категоричен е Караколев.

Той припомни, че специално в овцевъдството и козевъдството близо 80% от фермите все още са с примитивно ниво на механизация и почти никаква автоматизация. 

„Няма как да накараш тези ферми да направят такъв голям скок“, убеден е браншовият представител.

В хода на срещата от асоциацията ще преценят дали е възможно да настояват да отпаднат задължаващите проценти от допустимите инвестиционни разходи по проекта да са свързани енергийна ефективност, иновации и т.н.

Подмярка 4.1 е отворена до 23 юли с общ бюджет от над 422 млн. лв. Този прием обаче се оказа както дългоочакван, така и доста проблемен. Вече е подадена жалба за нейното спиране заради законови неуредици.