С години се говори за ушни марки в куфари, кутии от обувки, багажници. Тезата се потвърди и от преброяването миналата година, което показа дефицит от 200 хиляди овце. В информационната система ВетИС те са 1 476 000, което е със 199 200 броя по-малко от данните на министерството. 

Несъответствие: Къде отидоха 200 хил. овце?

Бисер Чилингиров, зооинженер и бивш председател на Национална овцевъдна асоциация, определи тази цифра като „смущаваща“. В интервю за Дарик той представи обаче една не толкова конспиративна гледна точка.

„Това е една моментна снимка. В тази система се работи денонощно – нови животни, умрели, заклани. От крайния срок на преброяването до сега са минали няколко месеца. Ако в момента се влезе в тази система, данните ще бъдат други“, убеден е Чилингиров.

Той дава различни примери, на които може да се дължи тази разлика. Има фермери, които са починали, но животните не са отписани. Друга причина може да е липсата на достатъчно доктори в България и все още невъзможността стопаните сами да отписват животните си в системата. 

„Освен това в момента всеки животновъд е на зор с тези скъпи фуражи. Идва един прекупвач, най-често нерегламентиран, без документи, макар и на ниска цена съм притиснат да продам животните, натоварвам ги и заминават незнайно къде. Така животните са уж там, а всъщност ги няма“, обяснява Чилингиров.

Разбира се, той е съгласен, че има хора, които държат ушни марки, защото за мерите и пасищата се дават до 100 лв./дка субсидия.

„Но всичко минава през кмет, доктор, общинска служба, областна служба, Фонд земеделие в областта, Фонд земеделие в София. Така че без да има някаква закрила, не може един обикновен овчар да има виртуални животни“, категоричен е зооинженерът.

За него животните са около 1 млн. 460 хиляди - какви то са данните във ВетИС. Той обръща внимание и на факта, че преброяването може и да е по телефона, а никой с виртуални животни няма сметка да излъже. 

„Напротив, той даже ще си увеличи бройката, защото ще иска да вземе повече мери и пасища. По-добро от ветеринарната система няма. Тук трябва да търсим проблема другаде – защо животните намаляват, при условие че има такова подпомагане“, пита Чилингиров.