Ако диетата на овцете е бедна на витамини и минерали, от които животните се нуждаят за нормалното функциониране на организма им, или ако ежедневно консумират малко количество храна, може да се разболеят и дори да умрат. За трите най-често срещани заболявания, причинени от неправилно хранене, пише изданието Agromedia.rs.  

Стопанин: Студеното време ми създава повече работа

Хипокалциемия

Има няколко фактора, които влияят върху развитието на хипокалциемия. Някои от тях са внезапни промени в диетата, недохранване на животните за дълъг период от време и лошо балансирана диета към края на бременността.

Нуждата от калций при овцете е най-силно изразена през последните три до четири седмици от бременността. Ако предоставената им растителна храна не съдържа достатъчно калций, той ще бъде извлечен от костите.

Хипокалцемията, която възниква поради намаляване на калция в кръвта на овцете, може да се появи при всички породи.  Тя се проявява често, когато овца износва две агнета.

При по-възрастните овце заболяването възниква поради по-трудното мобилизиране на калций от костите.

Симптоматика: тя включва мускулни спазми и треперене, затруднено ходене и учестено дишане. С течение на времето овцете не могат да стоят прави, а в крайните етапи на болестта се наблюдава парализа и кома.
Хипокалциемията може да се лекува успешно чрез ежедневно даване на достатъчно количество калций на животните, но също и чрез осигуряване на витамин D в правилно съотношение с фосфор.

Ацидоза на търбуха

Появата на това заболяване се влияе от прекомерната и внезапна консумация на зърнени култури и цвекло. То носи големи загуби на овцевъдите, защото причинява смърт на гърлото.

Внезапният прием на горепосочената храна води до диария и коремна болка. Овцете губят апетит, забелязва се, че накуцват и в крайна сметка изпадат в кома.

Профилактиката включва многократно прилагане на концентрати в малки количества.

Токсемия

Болестта причинява липса на глюкоза в организма. Поради токсемия нивото на магнезий, калий и желязо в кръвта на овцете намалява, а азотът се увеличава. Токсемията може да бъде причинена и от стрес, провокиран от внезапна промяна в диетата. Болестта се среща при напреднала бременност, в по-голяма степен при животни, носещи две или три агнета.

Токсемията се проявява със загуба на апетит, овцете са слаби, дишат по-трудно. Поради невъзможността им да стоят на краката си, те лежат на гръдната си кост и не могат да се вдигнат. От ноздрите им може да се появи слуз. Ако не започнете навременно лечение, ще умрат.  

Що се отнася до профилактиката на това заболяване, необходимое  да осигурите на овцете достатъчно количество въглехидрати в храната. Тъй като болестта често се среща при слаби овце, които са зле хранени, е необходимо да се оцени диетата им, като се създадат групи според състоянието им. Като добра превантивна мярка се препоръчва да се дава царевичен сироп.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

SOS: Изгоря целият фураж на семейна овцеферма

Ще има ли втори прием по de minimis за животновъди с казуси?

Овцевъд: Високите цени на фуражите ни „взривиха“