Преди година едва ли сме си представяли, че няма да посмеем да прегръщаме дори близките си, ще бягаме като дявол от тамян от непознати и маската за лице ще се превърне в задължителен „аксесоар“.

Над 1000 чистопородни животни ще покаже Съборът на овцевъдите

И тъй като краят все още не му се вижда, хората, особено тези в градовете, вече са на ръба на нервна криза. Далеч не толкова трагично е положението при хората на село, които гледат животни, разхождат се сред природата на въздух и свобода. При тях обаче присъства елементът с по-трудните пазари и поскъпване на консумативите заради сушата и забавените доставки.

За да се намери златната среда, пък и като проява на взаимопомощ, германски фермер предлага на хората, които се чувстват лишени от човешки контакт заради ограниченията на коронавируса, необичайна алтернатива – да гушкат овца.

„Тук имаме прекрасни овце, които много харесват контакта с посетителите“, споделя Лекса Фос, която провежда образователна програма във ферма близо до западногерманския град Хатинген, за да насърчи хората да се доближават до животните, цитирани в материал на Ройтерс.

Желаещите за животинска ласка могат да посещават овцете без надзор и да си прекарват прекрасно с тях сред природата, далеч от всякакви маски и социална дистанция. Нужно е само да си запазят предварително час. Сесиите са безплатни, но е желателно да се подпомогне финансово грижата за животните.

„В момента избягваме да сме близо един до друг. Винаги сме на разстояние. Когато минавам покрай пасища, овцете бягат. Докато тук е съвсем различно. Чувствам се чудесно“, радва се Тереза Пфефер при срещата си с животните.