До днес, 14 май, стопани, които отглеждат едро- и дребно преживни животни, могат да кандидатстват по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ за Кампания 2021. Междувременно се чака и плащане за преходната Кампания 2020. 

Вижте с какъв образец се кандидатства по мярка 14

За сравнение миналата година първите транзакции по мярката бяха направени на 4 юни, след което още веднъж – на 18 юни. Тогава документи за подпомагане по мярката за 2019 г. бяха подали едва 642 фермери.

С изменение на Наредба 4 от 2017 г. бяха вдигнати ставките за подпомагане на животните, които ще бъдат заявени през 2021 г. Нека направим едно сравнение в годишния размер на плащането за говедовъди, биволовъди, овцевъди и козевъди.

Вид дейност

Изплатени за Кампания 2019

Заявени за Кампания 2021

свободна подова площ при индивидуално отглеждане за телета на закрито

27,46 евро/ЖЕ

39,72 евро/ЖЕ

свободна подова площ при индивидуално отглеждане на крави и биволици на закрито

42,71 евро/ЖЕ

66,21 евро/ЖЕ

свободно отглеждане на говеда и биволи над 6-месечна възраст на открито

24,54 евро/ЖЕ

24,70 евро/ЖЕ

свободна подова площ на закрито отглеждане на овце и кози

44,40 евро/ЖЕ

47,86 евро/ЖЕ

свободно отглеждане на овце и кози на открито

22,50 евро/ЖЕ 

28 евро/ЖЕ

Дали обаче този път кандидатите ще са повече, предстои да разберем. Тъй като в хода на кандидатстването възникнаха въпроси на наши читатели, решихме да потърсим отговорите директно от земеделското министерство. Те пристигат с известно закъснение, но информацията би била полезна и за напред.

Има ли значение дали стопанинът кандидатства с животни в млечно или месодайно направление?

Не, няма значение направлението на животните. Животните в стопанството на кандидата трябва да са идентифицирани и въведени в системата за идентификация и регистрация на животните по чл. 30, ал. 2, т. 3 от Закона за подпомагане на земеделските производители и в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – ВетИС.

Може ли стопанин да кандидатства, ако отглежда животните си почти целогодишно на свободна паша?

Земеделски стопани, които имат регистриран животновъден обект – пасище, в който за периода от 15 ноември до 15 март не се отглеждат животни съгласно чл. 18б от Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, следва да имат регистриран постоянен обект, в който да отглеждат животните извън този период.

Животновъдният обект трябва да е регистриран по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и за него да има становище по образец, издадено от директора на съответната Областна дирекция по безопасност на храните по местонахождение на животновъдния обект.

Може ли да се кандидатства със стопанство, което изпълнява условията за пасищно регистриран животновъден обект по чл. 137?

Животновъдни обекти – пасища, в които се отглеждат едри и/или дребни преживни животни и/или еднокопитни животни целогодишно пасищно по чл. 18а от Наредба № 44 от 2006 г., не попадат в обхвата на методологията, използвана при изчисленията за обосновка на допълнителни разходи и пропуснати ползи поради поетия ангажимент по мярка 14. 

В съответствие с чл. 33 от Регламент (ЕС) № 1305/2013 помощта по мярката е предвидена за покриване на допълнителни разходи или пропуснат доход, свързани с изпълнението на доброволно изпълнявани едногодишни ангажименти. 

Компенсаторните разчети за ЕПЖ и ДПЖ по дейност за Осигуряване на свободно отглеждане на открито са определени като резултат от нарастване на разходите и пропуснатите ползи, свързани с осигуряване на по-голям брой дни годишно за пасищно отглеждане на животните.