Всеки ден готвим с удоволствие ястия от типични за нашите географски ширини продукти, без да подозираме какви още може да бъдат те. На вашето внимание представяме няколко необичайни и удивителни зеленчука, които се отглеждат в различни краища на света, пише AdMe.ru.

Ядката, която дава високи добиви над 100 години

Разноцветна царевица
Царевицата с полупрозрачни зърна и такива във всички цветове на дъгата е дело на американския фермер Карл Барнс. Нарича се Glass Gem. При варене тя не губи своята пъстрота, но не става и достатъчно мека. Затова се използва за производство на пуканки и брашно.

Зеле романеско
Този чуждоземен зеленчук е създаден в Италия и е резултат от кръстосването на карфиол и броколи. Съдържа много полезни вещества – каротин, витамин С, цинк и по-малко фибри отколкото в карфиола, поради това по-лесно се усвоява от организма. Романеско има нежен вкус, който може да бъде оприличен на броколи.

Ягодов спанак
Както се оказа, обикновеният спанак има доста ярка разновидност с плодове, които приличат на ягода или малина. И листата, и плодовете на растението са ядливи. Този спанак съдържа повече желязо от доста други плодове и зеленчуци. Протеините в 100 грама листа са повече, отколкото в същото количество сухо мляко. Самите плодове обаче са безвкусни и неособено полезни.

Лилав сладък картоф
Лилавият картоф е една от разновидностите на батата, чиято родина са Перу и Колумбия. Почитателите на здравословното хранене обожават този зеленчук, тъй като съдържа много антиоксиданти и е полезен като профилактика срещу много болести.

Кактус Нопал
Мексиканците обичат този сорт кактус, тъй като от доста години той се предлага в магазините редом до картофите и царевицата. Нопалът съдържа много витамини и стимулира топенето на мазнините в организма. Добавят го в салати, пекат го на грил, използват го като съставка за основно ястие и дори го мариноват.

Пресният кактус има вкус, който наподобява нещо средно между аспержи и зелен грах. Мариновият се доближава до нашите солени краставички.

Разноцветен карфиол
Тази разновидност има същите хранителни качества като белия карфиол. Най-често се сервира на масата за пъстрота.

Китайска горчива тиква
Този „пъпчив“ зеленчук се радва на популярност в Азия. Много важно е как ще бъде приготвен. Вътрешността му е горчива, а сокът в суров вид е дори отровен. Въпреки това горчивата тиква е полезна. В нея се съдържат желязо, калций и калий.

Ока
Този необичаен зеленчук се отглежда преимуществено в Южна Америка, Колумбия, Перу и Чили. Има вкус на картоф, но се отличава с леко остър аромат и, разбира се, с необичайния си вид. Сякаш е на пъпки. За разлика от картофа може да се яде в суров вид. От него се прави и пюре.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Синята царевица набира популярност в Румъния

Земеделец: Лимецът е невероятна култура, особено в трудни условия

Ще се наложи ли безсмъртничето в Добруджа?