Ядливите насекоми са на път да се превърнат в печеливш бизнес за предвидливи фермери, след като преди дни Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) обяви брашнения червей за годен за консумация. Предстои обаче одобрение от Европейската комисия, която трябва да реши как ще се извършват тези нови за Стария континент производство и търговия.

20-те култури, които не изискват големи площи, но носят пари

Наред с това предстои легализация на още 14 вида насекоми, сред които различни видове щурци, скакалци и други. Привържениците на консумацията на насекоми се надяват този път това да стане по-бързо, а не за четири години, както в случая с брашнения червей.

Кремена Дервенкова, която има богат опит в отглеждането на щурци, разказа за bTV как се случва целият процес. Около 200 – 300 насекоми се поставят в 50-литров пластмасов контейнер. Пият вода от напоен памук и се хранят с обелки от зеленчуци и плодове, наситнен фураж за пилета, овесени ядки. След като снесат, яйцата се изнасят на отделно място на по-висока температура и след 10 дни се излюпват щурчета, които порастват за 2 – 3 месеца. 

Следва събиране и замразяване на насекомите. След това те се бланшират, изсушават и се изпичат на ниска температура. Като консистенция и донякъде на вкус наподобяват оризова ядка. Могат също да се пържат или да се смелят на универсално брашно. Вече има готварски книги само с рецепти за насекоми.

Брашненият червей също вирее в контейнери, като мястото трябва да бъде посипано с брашно. 

Според Кремена Дервенкова насекомите се отглеждат по-лесно от други животни, като не изискват почти никакви грижи и не отделят вредни газове в атмосферата. Производството е рентабилно, защото изисква минимално количество вода, храна и площ.

„Когато официално бъдат легализирани производството и търговията с ядливи насекоми, очакваме все повече ферми да отворят врати и това да се превърне в печеливш бизнес. Всеки един процес може да бъде механизиран, така че да се работи в големи мащаби”, убедена е Дервенкова. 

В момента 100 г брашно от ядливи насекоми вървят по 10 – 12 евро. Очаква се този вид храна съвсем скоро да превземе магазините в Европа, но едва ли ще изместят пилешкото и свинското от трапезата на българина.