Производството на ядливи цветя е световна тенденция. Земеделците в някои държави имат по-богат опит с него. Например французите. Оказва се, че не е задължително да се отглеждат капризни рози, за да отговорите на търсенето на пазара. В оранжерия с успех може да се грижите за непретенциозни цветя, които след това се реализират на впечатляващо високи цени, информира midiflore.com.

Билкова градина ще ухае в Професионалната земеделска гимназия в Силистра

Във Франция, страна на гурмани, производството на ядливи растения се развива от години. В южната й част компанията Midiflore е заделила за него 40 оранжерии и 7 ха земя. Предприятието има 7 работници и е определяно за лидер в сектора. То постоянно разширява асортимента и площите с различни ядливи култури. Освен цветя, там се отглеждат подправки.

С над 30 години опит зад гърба си, компанията в този момент предлага на своите клиенти около 50 вида ароматни треви и ядливи цветя. Това разнообразие се постига с помощта на добър подбор на култури. Част от тях се развиват добре само в оранжерия, а други не се боят от полевите условия. Цветята задължително се събират ръчно и в същия ден се опаковат, за да се запазят за дълъг срок от време. Продукцията е екологично отгледана и съответно се предлага на по-висока цена.

Една опаковка с цветове от невен, флокс, теменужки, карамфил и други струва 6,50 евро. Опаковка от смес от цветя се предлага на по-висока цена – 10 евро. Популярни сред френските клиенти са още хризантема, лавандула, бегония, фуксия и др.

Винаги добре се продават латинките, цветовете от тиквичка и розите, тъй като те са най-познати и широко се използват в кулинарията.

Най-некапризното полево растение е метличината. Тя е устойчива на плевели и не се нуждае от много грижи. Същевременно чаят от свежи цветове метличина се смята за отлично природно средство за отслабване.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Всяка част от жълтурчето е полезна за кокошките

Печеливша ниша: ядливи цветя с токов удар

Интересът към шафрана се е увеличил след COVID-19