Качественото лавандулово масло е реализирано. Нямаме сигнали за залежали количества, които са с отлични показатели. Това заяви Гергана Андреева - изпълнителен директор на Българска национална асоциация етерични масла парфюмерия и козметика (БНАЕМПК), пред Bloombergtv.

Започва да се работи върху Закон за кооперирането

Въпреки това е на лице свръхпроизводство и голямо количество масло на склад, вероятно с лошо качество. Андреева подчерта, че едва ли някой разполага с официални данни колко точно е то, но в друго свое интервю тя каза, че е поне 100 тона. Причината според нея е в хаотичното производство на масло вследствие на инвестиционните намерения на земеделски стопани, които до този момент не са се занимавали с такова производство.

"Бумът с насажденията от лавандула стартира през 2017 г. със създаването на големи площи в Северна и Североизточна България. Площи, които преди се засяваха предимно със зърно. Покрай тях се създадоха и преработвателни мощности. Последните години производството е доста популярно, но и хаотично", коментира Андреева и добави:

Факт е, че сме на първо място в производството на лавандула, но това не ни радва заради свръхпроизводството, което не може да бъде използвано в пълния си потенциал.

По думите ѝ ситуацията възпрепятсва 100-процентовото проследяване на качеството, което се предлага на пазара. „Голяма част от маслото не отговаря на необходимите показатели. То трябва да бъде в определен стандарт 35/15, който е създаден от специалисти”, уточни тя.

Изпълнителният директор на БНАЕМПК коментира, че необработеното производство остава в складовете и трябва да има ред при засаждането.

„Като браншова организация нееднократно отправяме апел към отговорните институции на държавно ниво да се въведе ред в работата. Така, както съществува Закон за маслодайната роза, така трябва да има ред и за този вид култура. Факт е, че Законът даде публична информация за това, кои са земеделските стопани, които се занимават с това производство, колко са преработваемите мощности, къде са локализирани масивите и колко са сключените договори между производители и преработватели преди всяка кампания”, убедена е Гергана Андреева.

Относно розовото масло тя припомни, че България е на крачка да получи уникален код от ЕС за защита на розовото масло – нещо особено важно предвид факта, че фалшиво масло се предлага от трети страни с претенциите да бъде българско. „В края на миналата година част от този проблем беше коригиран със създаването на национален митнически код за розовото масло. С него се контролират вносът и износът към трети страни“, обясни Андреева.