Тази седмица се създава работна група и започваме да разписваме Закон за кооперирането в земеделието със западните варианти – фермерски кооперации, кооперативна верига, включително финансова такава, която дава възможност за окрупняване на продукция на друг принцип. Това каза заместник земеделският министър Явор Гечев в Пловдив пред журналисти.

Обвързана подкрепа: Ще се променят проверките и контролът

Амбицията на служебния екип е не просто да кърпи дупки, а да остави законодателни инициативи и стратегии в някои сектори.

„Вместо да решаваме проблемите на парче, ще се опитаме да оставим добро наследство на следващия кабинет, решения, а не проблеми“, коментира той.

Сред по-трайните решения, които се търсят, са такива, които засягат розопроизводителите и преработвателите

„Заедно с тях подготвяме една по-цялостна стратегия, ще оставим предложения, законодателни инициативи и промени в Закона за розите“, обясни Гечев.

Тютюнопроизводството е друг тежък сектор, на който ще бъде обърнато внимание. 

За пореден път зам.-министърът на земеделието отбеляза, че ресорното министерство е на червено и е нужна спешна актуализация на бюджета.

„Ние ще се справим в рамките на нашите ангажименти. Можем да подготвим за нотификация варианти за различни подпомагания там, където наистина са необходими. Но това можем да го направим в рамките на съществуващия бюджет. Молбата ми е независимо кой влезе в парламента, в първите 15 дена да има актуализация на бюджета“, апелира Гечев.