Продажбата на земеделска земя на чужденци е горещ въпрос не само у нас, но и в чужбина.


Вижте стойността на рентите

САЩ се оказват апетитна хапка за чуждестранните инвеститори и това не е от скоро. Има сериозни постъпки от страна на Китай, а местните фермери, на фона на ръст на фалитите през миналата година, все по-активно заговарят за промени в законодателството. Стига толкова земя в чуждестранни ръце, скандират те.

Така разбираме, че през 2016 г.  чуждестранни инвеститори са придобили поне 1,6 млн. акра земеделска земя в САЩ – показател, който е най-високият за последните над 10 години, пише agriculture.com.

Данните на департамента по земеделие на САЩ (USDA) показват, че чужденци контролират – или чрез пряко владение, или чрез дългосрочна аренда, не по-малко от 28,3 млн. акра на стойност 52,2 млрд. долара. Със сходни размери е щатът Охайо.

Федералният закон на САЩ от 1978 година, известен като „Законът за разкриване на информация за чуждестранните инвестиции в селското стопанство“, ангажира чуждестранните компании да съобщават за операции със земеделска земя в американското министерство на земеделието.

Щатът с най-много чуждестранни собственици и инвестиции е Мейн. Там 3,1 млн. акра са под контрола на чужденци. Следва го Тексас с 3 млн. акра, Алабама – 1,6 млн. акра, Вашингтон – 1,5 млн. акра и Мичиган – 1,3 млн. акра. Това са лидерите в топ 5.

слънчоглед, нива, земя,

Трябва да се подчертае, че оценките на земеделските земи чуждестранна собственост може да са занижени, тъй като данните може да са противоречиви, а последният доклад е от преди 2 години. Въпреки това те дават представа за мащабите на чуждестранното влияние в земеделския сектор в САЩ.

Доколкото земеделската земя, владяна от чужденци, продължава да се увеличава, насрещните усилия на американските фермери за ограничаване на придобиването на земя от чужденци набират сила.  

Джейк Дейвис, директор в Family Farm Action, коалиция от семейни фермери и поддръжници на ограниченията за чуждестранна собственост, заявява, че организацията му работи със законодателите в Мисури и Охайо, за да представи законопроекти, забраняващи придобиването на земеделска земя от чужденци.

Вече в шест щати действат закони, забраняващи тази практика. Това са Хаваи, Айова, Минесота, Мисисипи, Северна Дакота и Оклахома.

Колкото до Мисури, отбелязва Дейвис, то през 2013 г. седмица преди китайската компания Shuanghui да придобие земеделската компания Smithfield Foods, законодателният орган на Мисури внесе поправки в закона, освобождавайки пътя за осъществяването на китайската сделка.

По-рано в щата Мисури бе приет закон, който забранява владението на земеделски зами от чужденци, но поправки в законопроекта вдигнаха тавана до 1%. Тази стъпка позволи на компанията, сега известна като WH Group, да придобие над 40 000 акра земеделска земя в Мисури, съгласно федералните данни.

През 2018 г. законодателният орган на щата Мисури отново разгледа този въпрос след като сред законодателите започна дискусия за забрана на чуждестранните физически и юридически лица да купуват земеделска земя. Бяха представени и съответни законопроекти.

ниви, нива, земя

По думите на Дейвис, макар през миналата година законопроектите да не са станали закони, Family Farm Action работи в тази посока с подкрепата на фермерските организации в Мируси.

Ние решително стоим срещу придобиването на земеделска земя от чужденци, казва Блейк Хърст, президент на фермерска асоциация в Мисури.

Американската собственост осигурява по-добро управление на земята и добро нещо за селските общини. Ние сме длъжни да защитим този ценен актив на Съединените американски щати, отбелязва още Хърст.

Съгласно федералните данни, на най-големия в света производител на свинско месо WH Group принадлежат около 150 000 акра американска земеделска земя. По данни на Службата за икономически изследвания към USDA, докато китайските компании владеят само 191 000 акра на стойност 1,9 млрд. долара, общите китайските инвестиции в селскостопанския сектор са нараснали 10 пъти за по-малко от десетилетие.

Джо Максуел, бивш губернатор на щата Мисури и изпълнителен директор на Организацията за конкурентни пазари, казва, че е силно обезпокоен от ръста на чуждестранните инвестиции във време на търговска война и слабага печалба - те са довели до увеличаване на случаите на банкрут на стопанствата. През 2018 г. два пъти повече фермери са обявили фалит, сравнено с 2008 г.

Максуел е помогнал да бъде основана организацията Family Farm Action, за да лобира за такива въпроси като чуждестранната собственост на земеделска земя. Организацията е против и корпоративната собственост на земята.

Докато чуждестранните организации са задължени сами да съобщават за своя контрол над земеделска земя в САЩ, те рядко биват глобявани, ако не го направят. От 2014 г. американското министерство на земеделието не е санкционирало с глоба нито един такъв случай. Това е повод фермерите да укрепват чиновниците в небрежност.

Отговорът на властите е, че тяхната функцията е основно да провежда мониторинг, а не да слага глоби. За представителите на фермерската общност обаче този отговор не е приемлив. Те смятат, че USDA публикува неверни данни и само за „активни“ запаси земеделска земя под управлението на чужденци. Проверка на данни на случаен принцип показват, че има и неактивни запаси. Именно оттук идва затруднението при определянето на реалната площ и стойност на земята в чуждестранни ръце.

В регистрирате се откриват около 1,3 млн. акра на стойност 386 млн. долара, за които няма информация за собственик.

Огромен проблем е отсъствието на достоверни данни, казва Максуел.