В сезона на беритбите е възможно един ден фермерът да установи, че му липсва продукция от полето или склада. Какво може и е препоръчително да направи в този случай?

Призив от МЗХ: Чертайте през службите по земеделие

Земеделски производител от Южна България сподели пред Агри.БГ, че е хванал с помощта на видеонаблюдение свой работник да краде от новата му реколта, и то в немалки размери. Ядосал се, нормално, и го освободил от работа. Тук историята за производителя приключва, но не и тази на открадната стока, която вероятно е пласирана „на черно”.

Известни в бранша са историите за нелегални продажби по сергии, за наличието на плодове и зеленчуци без съответните документи по пазари и магазинчета, които биват смесвани с останалите и прочее.

„Някога беше „модерно” да се краде нафта. И сега работници скатават количества тор от земеделски кооперации примерно. Това става най-често при превозването й, като се прехвърля на друго превозно средство в движение. Някои видове кражби са всеизвестна тайна и всеки се оправя, както може, коментира земеделецът.

Освен щети за фермера, този вид кражби, особено регулярните и обемните, са част от сивата икономика, пласират се нелегално на пазара, създават нелоялна конкуренция, крият рискове и за потребителя. Смело можем да кажем, че темата е неглижирана, включително от отговорните институции.

Агри.БГ разговаря неофициално със служител на МВР. Той разясни при какви условия едно такова деяние, първо, може да се третира като длъжностно престъпление. Най-напред е важно да се уточни дали съответният служител има договор. Ако да, то длъжностната му характеристика трябва да има пряка връзка с извършеното. В противен случай се води кражба. И в двата варианта служителят може да бъде дисциплинарно уволнен, но е нужно престъпното деяние или административно нарушение да е доказано. 

Моят съвет е, когато се установи липса на селскостопанска продукция, управителят да не бърза с освобождаването на служителя и в никакъв случай да не предприема саморазправа. Нека първо събере достатъчно информация, която изяснява случилото се. Видеонаблюдението е един такъв възможен инструмент. Същевременно нека подаде жалба в районното полицейско управление или прокуратура.

Разследващите се заемат с установяване на механизма на престъпното деяние -  кой, откъде, кога взема стоката, къде отива тя, има ли посредници и прочее. Извършителят може да бъде заловен на мястото на продаване или препредаване на стоката, тя да се бележи по някакъв начин, а има и други средства, с които при необходимост съответните органи могат да работят.

Не е изключено един такъв частен случай да доведе до разкриването на престъпна верига. Тогава се работи взаимно с други отговорни институции – НАП, БАБХ, РЗИ… При установяването на организирана престъпна група (ОПГ) се уведомява и ГДБОБ”, обяснява полицейският служител.

От своя страна фермерът не е особено обнадежден, и то не без основание, че щеше да има резултат, ако беше сезирал институциите. В пълното си с ангажименти ежедневие му е трудно да си губи времето в отчитане на дейност, каквото, за съжаление, често се оказва подаването на сигнали и жалби.

Земеделските производители вече са свикнали с нарушенията на пазара, проблемите с държавната администрация, проблеми дори със самите институции. Истината е, че последните трябва да заработят по-добре, за да се върне доверието в тях.

Също така е истина, че отговорност има и обществото, в случая земеделските производители. За да бъде прекъснат този порочен кръг, е важно да има активност от тяхна страна.

Самият факт, че и двамата участници в тази статия пожелаха да бъдат анонимни, е показателен. Ние като медия обаче сме длъжни да говорим за проблемите.