Българският щанд се радва на огромен интерес на известното световно изложение за плодове и зеленчуци Macfrut 2024, което се открива днес и продължава до 10 май в Римини, Италия, споделят пред Агри.БГ участниците.

Фермери, не забравяйте годишните отчети към НСИ

За първа година сериозен брой български производители заемат достойно място като изложители в елитното събитие. Родният щанд включва над 18 земеделски производители с широка гама от продукти. Намира се в палата D5 под запомнящия се номер 111.

Българското участие на Macfrut 2024 е факт благодарение на обединените усилия на: Национална Био Асоциация, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Национален съюз на градинарите в Българи, Добруджански овощарски съюз и Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци заедно с организаторите от българска страна „Експо Бизнес Партнерс”.

„Всички сме много щастливи, че имаме прекрасен, огромен щанд от 130 кв.м. Представени сме от земеделски производители с най-различни продукти: плодове и зеленчуци, вино, биочай и ред други. Ние от БАПОП имаме трима представители и сме много горди. Това се случва за първи път, тази година ние сме изложители, а не просто посетители, и то със сериозно присъствие.  

Това показва, че сме заедно, че можем въпреки предизвикателствата. Едва няколко часа са минали от първия ден на изложението, а вече имаме сериозно търсене, включително от Китай и, забележете, от Испания търсят нашите домати. 

Най-важното – покрай нас има много млади хора. Колегите са дошли с децата си, което е показателно, че има бъдеще за нас”, коментира изпълнителният директор на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Теодора Кръстева.

Родните преработватели също се вълнуват, че могат да покажат както плодови, така и зеленчукови консерви, включително биологични, с български вкус. Споделят, че очакват сериозен интерес.

„Участваме  за втори път на изложението, но преди сме били със самостоятелен щанд. Сега сме тук по покана на Национална Био Асоциация. Очакваме интерес към нашите продукти най-вече от страните от Северна Африка и от Китай, които имат голяма посещаемост тук и познават вкуса на българските преработени плодове и зеленчуци”, заявява изпълнителният директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Антоанета Божинова.