Като нововъзникваща технология, блокчейн бързо трансформира няколко индустрии. Потенциалът на технологията е огромен. С повишена прозрачност може да помогне в борбата с измамите с храни и да минимизира рисковете за безопасността на потребителите.

Технологията беше използвана за първи път в управлението на веригата за доставки за цифрово водене на записи, а наскоро блокчейнът си проправи път и в хранително-вкусовата промишленост.

Такова решение дава и българска интегрирана система, която за качеството и произхода на храните. Проектът е на българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество".

Иновативната система, носеща името FOOD TRACEABILITY, служи за управление на работните процеси чрез блокчейн технология, позволяваща прозрачност на технологичните производствени процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта.

Проектът води до подобрена видимост на веригата за доставка на стоки като изгражда доверие между всички участници: производител – търговец/ преработвател – потребител, т.е. чрез системата всеки може да получи прозрачна и надеждна информация за произхода и качеството на храната си.

Вече стана ясно, че блокчейн може да реши много от проблемите, пред които са изправени веригите за доставка на храни, като увеличи проследимостта и децентрализацията. 

Друго предимство на блокчейн технологията в доставките на храни е нейната неизменност. Тъй като блокчейнът е децентрализиран и проследим, транзакциите не могат да бъдат скрити. Те се записват и показват публично.

 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020