Засушаването през зимните месеци в Добричка област може да провали пашата на пчелите, алармират стопани. Липсата на влагозапасяване се отразява на всички медоносни растения както в горските насаждения, така и по полетата на Добруджа.

Още по темата: Опасност: Заради ниските температури няма кой да опраши овошките

При стандартна влага през зимните месеци от около 400 мл, в някои общини има десет пъти по-малко валежи. „Сушата може да се сериозен проблем, това го виждаме през последните години. На този етап няма оптимизъм за осигуряването на нормална паша за пчелните семейства“, обобщи Галин Георгиев, председател на Сдружение „Пчела Добрич 1946“. 

Овощните дръвчета са първите със сериозно значение за пчелите. Следва пашата от рапица, акация, липа, лавандула и естествено, слънчоглед. Освен сушата обаче, проблем се оказва и редуцирането на редица площи с полски култури. Все по-малко рапица се сее в Добричка област и пашата от медоносните растения е твърде оскъдна. В същото време рапицата може да се окаже рискова за пчелните семейства, ако не се спазят изискванията за третиране с щадящи пчелите продукти за растителна защита. В Добруджа рязко спадна и размерът на декарите с лавандула, която също носеше дъхав и ароматен мед, търсен от потребителите. 

През последните години пропада добивът на мед от акация. Основната причина - климатичните промени, заради които през зимните месеци няма валежи в Добричка област, а през пролетта е студено и това рефлектира върху цъфтежа на ароматната акация. 

Пример за това е провалената реколта от акациев мед през 2023 г. Ниските температури през пролетните месеци на миналата година и валежите, дошли по време на цъфтежа на акацията, са довели до маносване на цветовете. Така пашата е пропаднала и добивът от акациев мед се оказва нулев. Следващият медоносен период е от липа, но той също е в пряка зависимост от природата. 

„Към момента пчеларите вече започват първите пролетни прегледи на кошерите и пчелите. Следи се за състоянието на семействата, здравният им статус, предстои подхранване и стимулиране, както и третиране“, посочва още пчеларят. Всичко необходимо за пчелините стопаните ще могат да намерят на предстоящото изложение „Пчеломания“, което ще събере пчелари от цялата страна и чужбина в Добрич от 28 до 30 март 2024 г.