Падналите през седмицата градушки в различни региони на страната не са били опасни за овощните дървета, макар че земята на места побеля. 

Четете още: Синан Вейсал: В България няма ефективно работещи застраховки за овощни градини

 

Все пак поражения може да има при по-ранните сортове кайсии, джанки и бадеми, които са цъфнали. Не се очакват засега обаче минусови температури и измръзвания. Това коментира за Агри. БГ проф. Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив към Селскостопанска академия. 

След като прогнозите не сочат минусови температури, вероятността от студови поражения остава малка.

„Въпреки, че не се очакват измръзвания, има друг сериозен проблем пред овощарите през тази пролет. Поради ниските температури, макар и положителни, летежът на пчелите е почти нулев. Минимумът за него е температурата да бъде поне 15 градуса. Така няма опрашителна дейност и това може да доведе до слаба реколта - поради липсата на опрашване, а не поради измръзване или щети от градушката“, коментира експертът. 

Тъй като през последните години има късни слани, които поразяват лошо овощните градини, професор Живондов даде съвети какви мерки може да се вземат за защита на плодовите дървета. 

„Предварително в градините трябва да се разнесат малки бали със слама. Необходимо е те да бъдат леко влажни, за да не горят с пламък, а само да димят, когато се запалят. В никакъв случай не трябва да се палят гуми в градината“, предупреждава бившият директор на института.